Militair krijgt lichte straf voor zware aanrijding

Korporaal R. Vrij is door krijgsraadpresident Iwan Rasoelbaks veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 maand voorwaardelijk. Ook legde de magistraat hem een geldboete op van SRD 150 subsidiair 1 week hechtenis en 4 maanden ontzegging van de rijbevoegdheid waarvan 2 maanden voorwaardelijk . De verdachte heeft op 6 oktober 2013 een aanrijding veroorzaakt met een bromfietser, waarbij het slachtoffer zwaar lichamelijke letsels heeft bekomen. De aanrijding vond plaats op de kruising van de Letitia Vriesdelaan en Henck Arronstraat. De verdachte naderde op die bewuste dag stapvoets de stopstreep van de Letitia Vriesdelaan teneinde veilig de kruising over te steken. Hij concentreerde zich op de derde rijstrook om te kunnen zien of het weggedeelte vrij was en lette zo in mindere mate op het verkeer op de rijhelft van de bromfietser.
Auditeur Militair Roy Elgin gaf aan dat in deze zaak gezegd kan worden dat de verdachte niet roekeloos reed, maar onoplettend. De verdachte kan aangemerkt worden als first offender. Volgens Irwin kanhai, de raadsman van Vrij, is het zo dat wanneer je alleen zou moeten stoppen bij de stopstreep van de Letitia Vriesdelaan, je daar zou moeten blijven, want de staat creëert een situatie waardoor de burger zich moeilijk kan houden aan de verkeerssituatie. Ook gaf hij verder aan dat vanuit deze straat alleen de Zwalmbergstraat te bezichtigen is en niet de Zwartenhovenbrugstraat. Er zou dus sprake moeten zijn van medeschuld, aangezien dezelfde waakzaamheid voor beide bestuurders geldt. Hij vroeg om vrijspraak voor zijn cliënt. Elgin gaf als antwoord dat medeschuld betekent dat Vrij niet in vrijheid gesteld kan worden. De verdachte werd aanmerkelijke onoplettendheid verweten.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!