Frits Moesafirhoesein: ‘Eerste keer lopen op naam van de persoon die heeft betaald’

Frits MoesafirhoeseinNDP-assembleelid Frits Moesafirhoesein is al een keer geweest naar het bedevaartsoord Mekka. Volgens het heilige boek van de moslims, de Koran, moet een gelovige persoon op zijn minst een keer de reis hebben gemaakt naar Mekka (de hadj). PL-topper Paul Somohardjo heeft intussen in Nickerie de oproep gedaan dat alle moslims zich bundelen tot een partij. Verder beloofde hij 12 tickets af te zullen staan aan personen die dit jaar naar Mekka willen, maar het geld ervoor niet hebben. Ook maakte hij de belofte dat indien hij bij de komende verkiezingen twee zetels mocht behalen in Nickerie, het district zijn eigen minister mag afvaardigen.
Moesafirhoesein zegt dat volgens het geloof een persoon zelf moet sparen om de reis naar Mekka te maken. ‘Volgens de regel moet de persoon op eigen kosten gaan.’ Maar indien een persoon graag naar de hadj wil maar zijn salaris niet toereikend is om jaren ervoor te kunnen sparen, kan hij een voorgeschotelde reis aannemen. Maar dit brengt met zich mee dat indien de persoon gedurende de hadj loopt om ‘de zwarte kamer waar de zeven gangen staan’, hij de eerste keer op naam moet lopen van de persoon die hem financieel heeft bijgestaan. ‘Je kan lopen hoeveel keren je wil, maar de eerste keer moet geschieden op naam van de persoon die je heeft geholpen om de reis naar Mekka te maken.’
Volgens Moesafirhoesein bestaan er uitzonderingen, dat de zogenaamde sponsor duidelijk aangeeft dat de persoon die zijn hadj gaat maken, niet op zijn naam hoeft te lopen. Echter, dit moet wel expliciet aangegeven worden.
Moesafirhoesein: ‘Godsdienst is een persoonlijke belevenis van een persoon. Ik wil niet daarover oordelen.’ Moesafirhoesein stelt het geloof centraal, hoe meer personen naar Mekka gaan des te standvastiger zij worden in hun geloof. Over het feit dat de godsdienstbelevenis door Somohardjo wordt getrokken in de politiekvoering stelt hij zich niet al te kritisch op. ‘We weten niet hoe die man zijn godsdienst belijdt, misschien heeft hij daadwerkelijk goede bedoelingen, we weten het niet, alleen God weet het.’
De NDP-parlementariër legt er de nadruk op dat hoe ernstig de financiële crisis in het land ook mocht zijn, het aantal bezoekers naar Mekka nimmer is afgenomen. ‘Het is juist aan het toenemen. Elk jaar gaan er zeker 40 tot 45 mensen.’ Hij vergelijkt terug hoe het jaren geleden aan toe ging. ‘In die tijd van mijn oma was het stukken moeilijker. Je moest eerst varen met de boot en dan met de kameel naar Mekka. De reis nam zeker 3 tot 4 maanden in beslag. Nu is het juist gemakkelijker voor ons. Met een vliegtuig zijn we in het land waar we per bus worden gebracht naar het bedevaartsoord. Binnen 2 weken ben je weer terug in Suriname.’
Andere moslims zijn juist fel gekant tegen het voornemen van Somohardjo. Voorop wordt gesteld dat Somohardjo slechts erop uit is om politieke winst te behalen. ‘Waarom heeft hij de afgelopen 3 jaren geen tickets gegeven aan mensen,’ luidt de vraag. Gesteld wordt dat het een politiek spel is van Somohardjo om vlak voor de verkiezingen de zogenaamde religieuze sponsor uit te hangen. ‘Dat is misbruik van Allah, voor politiek gewin’, wordt er gezegd.
Toen Abop-voorzitter Ronny Brunswijk bezig was met zijn verkiezingscampagnes in Commewijne was Somohardjo fel gekant hiertegen. Hij vond dat Brunswijk bezig is in zijn vijver te vissen. Hetzelfde doet Somohardjo in Nickerie waar hij bezig is te vissen in de vijver van de KTPI, door ook de godsdienst in te betrekken.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!