Ondertekening productieverdelingsovereenkomst offshore olieproductieveld

IF
IFGisteren heeft Staatsolie Maatschappij Suriname, onder leiding van Marc Waaldijk, samen met Eirik Kyrkjebø van het Noorse bedrijf Statoil en John McKenna van het Brits/Ierse bedrijf Tullow Oil, de productiedelingsovereenkomst ondertekend onder het toeziend oog van Jim Hok, minister van Natuurlijke Hulpbronnen. Deze ondertekening behandelt de verdeling van het olieveld in offshore-blok 54. Het is een samenwerkingsproject, waarbij beide partijen de ontginning en de taken onderling verdelen. De natuurlijke hulpbronnen van Suriname die offshore geboord worden, zijn onderverdeeld in verschillende blokken. Er zijn 24 offshore blokken en hiervan zijn er 8 toegewezen aan buitenlandse oliemaatschappijen.
Offshore-blok 54 is niet het grootste blok, echter is het wel de grootste dat tot nog toe toegewezen is aan een bedrijf. Het grootste blok wat voor de kust van Suriname ligt, is nog niet toegewezen. Met deze toewijzing wil Suriname een positieve ontwikkeling voor het land brengen. ‘Het zijn aantrekkingen van nieuwe investeerders om bij te staan bij de ontwikkeling van ontginning van de natuurlijke hulpbronnen’, zegt de minister van Natuurlijke Hulpbronnen. ‘Het zijn geen kleine bedrijven en ze zijn belangrijk voor Suriname.’
De investering die gedaan wordt, is ruim U$ 35 miljoen en is tijdens de internationale bidding round in 2013 aangeboden samen met 3 andere blokken. Het contract is in eerste instantie afgesloten voor 30 jaar en verdeeld in verschillende fases. ‘Elke fase heeft nieuwe afspraken. Wanneer olie geboord wordt, gaat men over tot de productie.’ Het is van belang om op de juiste plaats te boren. Voor de kust van Suriname zit de olie niet diep onder de bodem. Dit betekent dat het boren naar olie niet over een grote afstand hoeft te gebeuren. Dat maakt het boren minder riskanter. Ook wordt de gehele operatie ook een minder dure aangelegenheid. In het productiedelingscontract zijn bepalingen opgenomen over de directe inkomsten voor de Staat (royalties, winstolie en belastingen), management van de operaties, inspectie, veiligheid, het milieu en ontmanteling van faciliteiten aan het einde van de operaties.
Offshore-blok 54 is voor Tullow Oil het derde blok wat onder hun beheer is. Dit betekent dat Tullow Oil het meeste territorium van Surinaamse wateren onder hun toewijzing heeft gekregen. Volgens Jim Hok is dit geheel toeval. ‘In feite werkt Suriname met iedereen samen. De bedrijven die vandaag hun handtekening hebben gezet, zijn wereldwijd actief. Het was belangrijk dat de bedrijven bekendheid hadden met gebieden zoals de Surinaamse wateren.’

error: Kopiëren mag niet!