Achterbuurman veroordeeld in diefstalzaak

De 24-jarige Ivan Dolin moet een jaar brommen wegen diefstal. Hij stal in de maand juni van het vorig jaar spullen die koper bevatten. Daarnaast wordt hij ook ervan verdacht 1.800 liter dieselolie ten nadele van Steven L. te hebben weggedragen. Kantonrechter Marie Mettendaf sloot het onderzoek ter terechtzitting en deed gisteren uitspraak in deze case. De diefstal van de koperhoudende kabels werd wettig en overtuigend bewezen. Als bewijsmiddel hanteerde de rechter het beeldmateriaal waarop de verdachte duidelijk zichtbaar is. De benadeelde heeft zijn bedrijfspand beveiligd met camera’s. Op het beeld is de handeling duidelijk waar te nemen hoe de verdachte tussen al de schroot sluipend rondliep. Uit het onderzoek blijkt dat de verdachte een achterbuurman van de aangever is. Na intensief speurwerk werden op het erf van de verdachte verbrande spoelen in grote hoeveelheden aangetroffen. De benadeelde herkende meteen zijn waardevolle bezittingen. Op deze manier is het de politie gelukt om Ivan Dolin in de kraag te vatten. Uit een verklaring van de vader van Dolin blijkt dat er een wasmachine was afgebrand en dat die delen nog op het erf lagen. Verder had de verdachte een alibi opgeworpen waaruit moest blijken dat hij zich ten tijde van het delict op de rivier bevond. De sterke arm heeft het alibi nagetrokken en blijkt dat zoals de verdachte het beweert dat hij dagen op rivier was, niet op waarheid berust. De werkgever van Dolin gaf te kennen dat zij nimmer op de rivier de nacht hebben doorgebracht. Ten aanzien van de diefstal van 1.800 liter brandstof is het bewijs volgens de rechter niet geleverd. Hiervoor sprak hij de verdachte vrij. Er werd inderdaad een jerrycan thuis bij Dolin aangetroffen die nog de geur van diesel had, echter was dit niet voldoende.
De openbare aanklager Reshmi Rathipal had tegen de verdachte een onvoorwaardelijke celstraf van twee jaar gevorderd. De magistraat mitigeerde het voorstel van de vervolging en legde Ivan Dolin een gevangenisstraf op van een jaar met aftrek en handhaving van zijn gevangenhouding.
Dagblad Suriname knoopte een gesprek aan met de benadeelde, Steven L. Hij vertelde dat er reeds 18 keren spullen van zijn bedrijfspand zijn weggedragen. Volgens hem is dit vanaf 2006 gaande. Deze zelfde verdachte werd een aantal keren in verband met diefstal aangehouden, maar kwam hij steeds na enige tijd vrij. Uiteindelijk is het zover dat hij gevonnist is. Echter zegt Steven dat hij gedacht had dat de magistraat mee zou gaan met de eis van de officier. Hij is immers teleurgesteld met de uitspraak. Hij haalde aan dat bij een geval de verdachte op heterdaad is betrapt. Het mooie ervan is dat er een brug gemaakt is dat bijkans 10 cm onder het water van de trens staat en ook dit spoor leidt naar de woning van de verdachte. In 2008 richtte de geïrriteerde ondernemer een brief naar de procureur-generaal om een heronderzoek in te stellen. Tot op heden is er geen werk van gemaakt. De gedupeerde heeft uiteindelijk zijn werkzaamheden om deze elementen stopgezet en zijn zaak opgedoekt.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!