Buza-minister Lackin: ‘Online visa-aanvraag niet alleen vanwege gerommel in het verleden’

Buza-minister Winston LackinHet online aanvragen van visa gebeurt niet slechts op basis van het feit dat er in het verleden gerommeld is. Dit laat de minister van Buitenlandse Zaken (Buza), Winston Lackin, weten tegenover Dagblad Suriname. Chinezen kunnen sinds kort hun visumaanvraag via het internet doen. Volgens de bewindsman is de invoering van de onlinetechnologie gekoppeld aan de gedachte dat er geen oneigenlijke zaken plaatsvinden. Dit heeft veelal te maken met het feit dat Suriname tal van internationale verdragen heeft gesloten met verschillende landen over het tegengaan van mensenhandel en mensensmokkel.
Ook de veiligheid en zorgvuldigheid zijn met een vergrootglas bekeken. ‘Natuurlijk weten we dat er gevallen zijn van gesjoemel’, onderkent de minister. Hij legt er direct de nadruk op dat het beslist niet als een nieuwigheid aangemerkt kan worden. ‘Het gebeurt niet alleen in Suriname, over de hele wereld is dat het geval.’ Het online aanvragen en verder afhandelen van de visa-aanvragen gaan gepaard met diverse veiligheidskleppen, waardoor gesjoemel enigszins wordt geminimaliseerd. De veiligheid is veelal gebaseerd op de technologie.
Daarnaast wordt middels het online aanvragen van het reisdocument invulling gegeven aan de steeds moderniserende wereld. Voor burgers biedt dit ook bron van verlichting omdat zij niet meer hoeven af te reizen naar de desbetreffende gevestigde ambassade in hun land. ‘Burgers hoeven niet meer achter de loketten te gaan staan.’ De financiële afhandeling kan via de banken plaatsvinden. Als voorbeeld noemde de minister het land China dat tal van provincies telt. Hier was het voor de Chinezen heel onpraktisch om de afstand naar de Surinaamse ambassade af te leggen voor het doen van een aanvraag.
Het online aanvragen van visa kan al in diverse landen plaatsvinden, waaronder Brazilië, Frankrijk, Verenigde Staten van Amerika, Amsterdam en ook China, die sinds kort ook in het rijtje thuishoort.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!