Wanneer gaan wij het (af)leren?

1 wanneer gaanDat wij de natuur als één grote vuilnisbak zien, getuige de vele rommel op straat, is een feit. Van petflessen, papier, plastiek tot groot huisvuil, alles ligt overal. Het schijnt dat het ons niet stoort of we gaan er vanuit dat wij mogen vervuilen, want minister Parmessar zal wel iemand sturen om het op te ruimen. Maar de natuur wordt ook als één grote, altijd beschikbare pisbak gebruikt. Nu moet eerlijkheidhalve gesteld worden dat dit vooral het mannelijke deel van de bevolking verweten kan worden. Vrouwen schijnen wel altijd een geschikte plaats, winkel of een eetgelegenheid, te kunnen vinden indien de nood hoog is. Het simpele feite dat niet overal een openbaar toilet beschikbaar is, is dus nauwelijks een argument.
Wij hebben de mond vol van het feit dat de binnenstad op de Wereld Erfgoedlijst van Unesco voorkomt. Nu wij gedreigd worden om van deze lijst geschrapt te worden, is er zelfs met spoed een noodplan ingediend. Vorige week heeft minister Adhin zijn vrije zondag opgegeven om al deze panden te bekijken. Ik neem aan dat hij de ranzige urinegeur die je een uur in de wind tegemoet komt, ook heeft geroken. Inderdaad, we zijn dol op onze monumentale panden, maar bij elke gelegenheid plassen wij er ook tegen aan. We hebben grootse feesten in de binnenstad, maar er worden geen voorzieningen getroffen voor sanitaire behoeften, want daar hebben we de historische binnenstad voor!
Wetgeving?
Er wordt niet of nauwelijks opgetreden tegen de vervuilers. Wie heeft meegemaakt dat iemand die uit de auto een fles gooide, een boete kreeg? Of iemand die al jaren een autowrak langs te straat heeft staan, wordt beboet? Aan de wetgeving ligt het zeker niet. Het gooien van vuil wordt beboet met een boete tot maximaal SRD 300. Genoeg redenen om dit te implementeren dus. Zal de staatskas aardig aanvullen als we naar alle vuil kijken. Ook urineren in het openbaar of zichtbaar in het openbaar wordt beboet, maar wie zou deze mensen moeten beboeten? De politie? Die maakt ook gebruik van de grote openbare pisbak.
Kennisoverdracht
Wat het allemaal erger maakt, is dat wij dit “mooi” Surinaams gebruik netjes overdragen aan de volgende generatie. Voor deze belangrijke activiteit hoeven wij niet altijd de natuur, een boom of een paal te vinden, ook de drive thru is een prima locatie. Dat vond een vader in ieder geval afgelopen zaterdag, terwijl hij in de drive thru van Roopram Rotishop stond. Zijn 2 zonen moesten ontwateren en hij stapte één voor één met hen uit de auto en liet hen tegen de schutting hun behoefte doen. De kleine moest hij nog helpen, maar de grote is al volleerd. Pa kon alleen goedkeurend ernaar kijken om daarna die roti op te eten met die ongewassen handen. Want u begrijpt, als de natuur uw pisbak is, is er geen wasbak om uw handen te wassen. Voorzichtig dus als u een man een hand geeft, allicht heeft hij zich net ontwaterd en zijn handen geen wasbeurt gegeven.

error: Kopiëren mag niet!