Is het politioneel onderzoek Winti Wai ook afgebrand?

Het is nog steeds niet duidelijk wat de oorzaak van de brand is geweest te Winti Wai, waarbij meer dan 25 mensen dakloos zijn geworden. De getroffen bewoners hebben duidelijk en op gênante wijze op de televisie duidelijk gemaakt dat ze hun buren verdenken van brandstichting. Ook de politie van Latour moest het ontgelden. Er is zelfs niet geschroomd om de politie van partijtijdigheid te beschuldigen. Na de brand meldde de politievoorlichtingsdienst dat er maar één woning aangesloten was op het elektriciteitsnet. De andere bewoners op het terrein tapten elektriciteit af bij het enige huis dat was aangesloten op het elektriciteitsnet. Dagblad Suriname nam contact op met inspecteur Clydesdale van Latour. Hij wilde niet ingaan op de vraag of er een politioneel onderzoek lopende is op basis van de aantijgingen die door de getroffenen van de brand zijn gedaan. ‘We hebben bepaalde afspraken lopen. De Korpschef heeft een rapport van ons gehad en hij zal het verder doorseinen aan de publiciteitsdienst van de politie.’
Clydesdale zei verder dat zijn ressortcommandant alles gerapporteerd heeft aan korpschef Humphrey Tjin Liep Shie. Hij wilde niet reageren op het geval van Winti Wai. Inspecteur Dropatie Ramkhelawan van de politievoorlichtingsdienst zegt over deze casus dat het niet de eerste keer is dat de politie wordt beschuldigd of in een kwaad daglicht wordt gesteld. ‘Natuurlijk hebben we onze strategie. De zaak is in onderzoek dat is het enige wat ik tot nu toe kan prijsgeven.’ Ze benadrukt dat de aantijgingen jegens de politie gedaan door de getroffenen van de brand zullen worden onderzocht.
Op de vraag of het wel verstandig van de minister van Openbare Werken, Rabin Parmessar, was om het bewijsmateriaal rap te laten verwijderden, zei de inspecteur het volgende: ’Ik vertegenwoordig de politieorganisatie en dan kan ik niet praten voor iemand anders. De zaken die zich allemaal aldaar hebben afgespeeld, worden nog steeds geëvalueerd, dus het onderzoek is nog gaande’.
Olton Pinas van het Korps Brandweer Suriname zei over deze case dat de oorzaak van de brand nog niet is vastgesteld. ‘De politie is nog steeds bezig met het onderzoek.’ Ook aan Pinas werd de vraag voorgelegd of het een verstandige keuze was van de minister van Openbare Werken om het bewijsmateriaal binnen een etmaal te laten verwijderen. Pinas kon daarop geen antwoord geven, omdat hij niet op de hoogte is van de inhoudelijke afhandeling van het onderzoek.
Het is hoogst opmerkelijk dat instanties waarmee de krant contact heeft opgenomen, niets kunnen zeggen over de vorderingen van het onderzoek naar de oorzaak van de brand. Op 10 januari 2014 liet de politievoorlichting duidelijk optekenen dat de mensen in de andere huizen elektriciteit aftapten bij het enige huis dat was aangesloten op het elektriciteitsnet. Het is rationeel om dan aan te nemen dat het onderzoek, gezien het vorige, zich zou moeten concentreren op het illegaal handelen van de bewoners, namelijk ‘stroom aftappen’.

error: Kopiëren mag niet!