Elfde kinderchirurgische missie januari 2014

Dankzij de Geneeskundige Commissie van Volksgezondheid en het Staatsziekenfonds heeft de komst van de kinderchirurg, mw. drs. Robertine van Baren, op 2 januari 2014 kunnen plaatsvinden. Ze verblijft tot en met 14 januari in Suriname. De coördinatoren, Aagje de Wit, anesthesist in het St Vincentius Ziekenhuis (RKZ), en Rika Morpurgo, kinderarts ’s Lands Hospitaal (LH), hebben dit keer de elfde missie voorbereid. Inmiddels zijn er al operaties verricht, consulten in diverse ziekenhuizen gedaan en patiënten gescreend voor de volgende missie in juni 2014. In ’s Lands Hospitaal zijn de patiënten voorbereid door de darmen te spoelen en de meeste operaties hebben plaatsgevonden in het RKZ.
De lokale chirurgen, Nazir Mohabali (RKZ), Armand van Kanten en Anuschka Jewbali, beide van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), hebben mede geopereerd. De anesthesie in het RKZ werd verzorgd door Aagje de Wit. Na de intensive care-periode in RKZ wordt de nazorg van de patiënten in LH gedaan door de chirurg Chandra Akloe. De kinderen maken het goed. In LH heeft Robertine van Baren een baby van 2 dagen oud met een slokdarmafwijking geopereerd. Deze risicovolle operatie vond samen plaats met de chirurgen John de Bye’s (LH) en Anuschka Jewbali (AZP). De anesthesie werd gedaan door Preveen Banwari (LH). Na de operatie werd de kleine verplaatst naar het AZP voor na-beademing. Bij deze slokdarmafwijking zijn er vanaf de geboorte ook longproblemen en is na-beademing dus nodig.
De kinderchirurgische missies hebben een drieledig doel. De kinderen worden in hun eigen omgeving geopereerd, wat de kans op herstel groter maakt. Bij uitzending van deze patiëntjes naar het buitenland zouden de kosten veel hoger komen te liggen. Er is dus sprake van een besparing. De kosten die in dit verband hier gemaakt zijn, komen voor rekening van de Armulov (Afbouwregeling Medische Uitzending Lokale Opbouw Voorzieningen). Er wordt samen met lokale chirurgen geopereerd en tegelijkertijd worden deze chirurgen getraind om uiteindelijk zelfstandig dergelijke zeldzame operaties te kunnen verrichten.

error: Kopiëren mag niet!