Nog meer Surinaamse bedrijven ISO gecertificeerd

1Nog meer Surinaamse bedrijven gecertificeerdVrijdagavond werd op feestelijke wijze de certificaten uitgereikt aan bedrijven, die in het kader van het Nationaal Certificeringprogramma 2013 verschillende ISO-normen hebben gehaald. Het programma startte in november 2012 en eindigde op 31 december 2013. In totaal 39 bedrijven namen hieraan deel en 25 hebben het gelijk gehaald. 11 bedrijven krijgen de gelegenheid om in maart 2014 dit nog te voltooien. 1 bedrijf haalde het niet en 2 zijn gedurende het traject uitgevallen.
Het certificeringsprogramma werd voorbereid en uitgevoerd door het Suriname Business Forum. Directeur Gilbert Van Dijk gaf het belang aan van certificering en complimenteerde het ministerie van Handel en Industrie voor dit initiatief. Certificering is de volgende mijlpaal in het traject om bedrijven tot grotere hoogten te brengen, stelde hij. Consumenten zijn assertiever en willen weten of een product aan alle eisen voldoet. Het volgend programma staat al gepland en zal ook door Suriname Business Forum gemonitord worden. Directeur van het Surinaams Bureau voor Standaarden stelde dat als een bedrijf geen standaarden gebruikt, het in feite niets doet.
Asfa-voorzitter Wilgo Bilkerdijk feliciteerde de bedrijven en haalde aan dat bij dit programma 3 bedrijven ook het ‘Made in Suriname’ keurmerk hebben gehaald. Deze bedrijven voldoen aan de internationale eisen voor professioneel management en veiligheidsnormen.
Certificeren en innoveren
De minister van Handel en Industrie, Raymond Sapoen, geeft aan dat ministerie alles in het werk stelt om de productiesector te motiveren. Soms gaat het niet zo snel, maar zaken moeten geplaatst worden in de context van een economie in een ontwikkelingsland. De private sector is de spil van de economie. Certificeren moet samengaan met innoveren, stelde de minister. Dit certificeringprogramma is als pilotproject gestart en gaat nu door als programma. Vermeldenswaard is dat een departement van de overheid, met name de afdeling Bedrijfsvergunning, als enige overheidsunit heeft deelgenomen aan dit programma en het ook heeft gehaald. De minister gaf aan dat dit niet alleen uniek is voor Suriname, maar ook voor de hele regio en waarschijnlijk ook mondiaal dat een overheidsunit gecertificeerd is. Het Polytechnisch College is als enige onderwijsinstelling gecertificeerd.
Enkele van de bedrijven die een certificaat kregen, zijn Eucon, Firma Willemsberg, Medisch Diagnostisch Centrum, Nationale Bloedbank, Subisco en Naskip.

error: Kopiëren mag niet!