‘Doodgaan of been amputeren’

1Doodgaan
1doodgaan ofDoodgaan ten gevolge van een ernstige infectie aan de knie of je been amputeren. Voor deze keuze stond de 19-jarige Vikash Parmanand uit Nickerie. Op 17 december van het afgelopen jaar werd hij aangereden door een truck. Deze heeft uiteindelijk erin geresulteerd dat hij thans slechts met een been op de wereld is. De truck haalde een stilstaande wagen in en kwam vervolgens op de rijhelft van Parmanand terecht. Dagblad Suriname sprak met een oom van het slachtoffer, Radj Sampat, die de zorg over hem heeft.
De situatie van Parmanand is niet helemaal stabiel. Hij moet sterke dosering slaappillen gebruiken om uit te rusten. ‘Zijn moeder heeft hem achtergelaten toen hij pas 9 jaar oud was. Zijn vader kijkt ook niet naar hem om’, betreurt Sampat. De 19-jarige woonde op zichzelf en bracht geld in het laatje door landbouwwerkzaamheden te verrichten voor een landbouwer.
Toen hij na de aanrijding opgenomen werd in het Streekziekenhuis Nickerie, werd ernstige infectie aan zijn knie geconstateerd. In eerste instantie werd geopperd om hem niet naar Paramaribo te sturen voor verdere behandeling. Hij werd nadien toch vervoerd. Daar kreeg Sampat te horen dat hij te laat was binnengebracht. Was hij in een eerder stadium gekomen, dan zou zijn been misschien bespaard zijn gebleven. In de situatie waarin hij werd gebracht, waren er slechts twee keuzes: doodgaan of been amputeren. ‘Die arme jongen huilt niet, maar ik weet dat zijn hart huilt’, vertelt Sampat. Hij hoopt dat de jongeman een normaal leven kan leiden.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!