Standaardisatie van touroperators begin dit jaar mogelijk

Het technische gedeelte van de standaardisatie van de touroperators is af en ligt bij het bestuur van Surinaams Standaarden Bureau (SSB). Dit bureau moet een beslissing nemen en wanneer dat gebeurd is, wordt de standaardisatie officieel aangeboden aan de minister van TCT. Deze neemt dan een beslissing of de standaardisatie verplicht gesteld wordt of als aanbeveling gehanteerd gaat worden. Dit laat Rabin Boeddha, voorzitter van de technische commissie van de Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC), weten. ‘De toeristische branche geeft al geruime tijd aan dat ze graag naar een standaardisatie wil gaan om in de toekomst opleidingen en trainingen te kunnen verzorgen die naar de standaarden toegaan.’
Het technische gedeelte van de standaarden is dus af en ligt bij het bestuur van SSB op goedkeuring te wachten. Op het gebied van toerisme heeft Suriname nog veel inhaalslagen te maken. Er is weinig kader die richting geeft aan de sector en dit heeft serieuze consequenties voor de ontwikkeling van de branche. Veel Surinamers die in de toeristische sector werken, hebben weinig kennis van de sector buiten hun eigen landsgrenzen en beseffen niet dat er door toeristen bepaalde criteria gesteld wordt aan de kwaliteit van het aangeboden product. Nog steeds is een veel voorkomend verschijnsel dat tours geboekt worden bij operators die geen goede kennis of organisatie hebben om een tour te kunnen uitvoeren. Daarnaast begeleiden gidsen vaak nog in hun short en badslippers, de toeristen en is er geen goed onderhoud op de accommodatie van de betreffende toeristische plaats. Al deze zaken wil het SHTTC aangepakt zien worden.
Bij een groei van 8-10% in toeristenaantallen in de afgelopen jaren is er een trend die groeiend is, maar om deze trend voort te kunnen zetten hangt af van de aangeboden producten en investeringen die gedaan worden. Hier komt de juiste wetgeving bij kijken. ‘Investeerders willen geen grote risico’s nemen wanneer de zaken niet op orde zijn. Op eigen kracht groeit de sector, maar om verder te komen, moeten er internationale investeringen komen’, aldus Rabin Boeddha. Hier is een goede standaardisatie van de sector voor nodig om een raamwerk te kunnen bieden die de wetgeving mogelijk maakt en het investeringsklimaat verbetert.
Suriname zit in een moeilijke situatie op het moment. Toeristisch gezien zit het land met een te lage capaciteit, een negatief investeringsklimaat en weinig kader om invulling te geven. Hoewel het lastig is, is het niet een onmogelijke situatie. Door producten neer te zetten die staan, kan Suriname zich profileren naar de toerist toe en zal de toeristische sector een belangrijke bijdrage leveren aan de economische groei van het land.

error: Kopiëren mag niet!