‘Mevrouw, we hebben uw zoon nodig’

‘Mevrouw, we hebben uw zoon nodig’, moest een moeder omstreeks half een in de ochtend in de stromende regen aanhoren van de politie van Wageningen. ‘Mama, wie is dat’, vroeg de 21-jarige D.M aan zijn moeder. D.M die gekleed was in zijn boxershort met een baddoek om zijn nek was op dat moment bezig basketbal te kijken op de televisie in de voorzaal. ‘De politie wilde mijn zoon precies zo meenemen in zijn boxershort alleen’, vertelt de moeder verder. Maar zij persisteerde dat hij netjes gekleed door de politie meegenomen werd. Wie schetst haar verbazing dat hij buiten de poort meteen in de boeien werd geslagen. ‘Ik zei nog aan de politie, meneer mijn zoon is geen rover of crimineel dat jullie hem zo meenemen.’ Volgens verklaring van een van de agenten werd hij slechts voor verhoor opgebracht naar het politiebureau. Inmiddels zijn al enkele dagen verstreken zonder dat de moeder iets heeft vernomen van de politie. ‘En maandag begint de school al. Mijn zoon zit in de laatste klas van het Havo, hij moet SO maken. Ik hoop alleen dat de politie mijn zoon niet aftakelt.’
De aanhouding van zijn zoon houdt verband met de mishandeling van een agent te Wageningen. Dit heeft voor een discotheek plaatsgevonden. ‘Ik was ook daar, maar ik was binnen. Ik hoorde plotseling een schot. Toen ik zoveel mensen zag rennen, dacht ik dat iets niet goed was. Toen heb ik mijn zoon naar binnen geroepen. Van daaruit zijn we naar huis gegaan.’ Prompt enkele dagen daarna werd zij met de politie op haar stoep geconfronteerd die haar zoon heeft meegenomen.
Geruchten doen de ronde dat enkele jongeren een politieman hebben afgetakeld. Wie deze personen zijn is niet bekend. ‘Maar er was een drukte daar, je zag niet alleen jongens maar ook jonge meiden’, vertelt de moeder. Een hele menigte van jongelui heeft op een dienstdoende agent gebeukt. Geruchten doen de ronde dat de agent enkele personen wilde aftakelen met zijn gummi stok. ‘Maar of dit waar is, weet ik niet. Ik weet wel dat mijn zoon niet erbij betrokken is geweest.’
Gewestelijke politiecommandant Stanley Benschop geeft Dagblad Suriname desgevraagd mee dat in eerste instantie 15 personen waren aangehouden wegens onder andere burgerlijke ongehoorzaamheid en openlijke geweldpleging. Een daarvan is in vrijheid gesteld door de rechter-commissaris. De zaak van de overige 14 verdachten zal verder in behandeling genomen worden door het Openbaar Ministerie.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!