Nieuw megablok op komst?

nieuwe megablokChandrikapersad Santokhi, voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), geeft in gesprek met Dagblad Suriname te kennen dat er aan een nieuwe politieke combinatie gewerkt wordt. Hij benadrukt dat de VHP zich thans in de Nieuw Front-combinatie bevindt. De huidige combinatie waarin de partij zich bevindt, bestaat als sinds 1987: eerst als Front en daarna als Nieuw Front-combinatie. De combinatie was tot stand gekomen om niet alleen te strijden tegen het militair bewind, maar ook om de rechtstaat en democratie te herstellen. De partijvoorzitter geeft aan dat de VHP in 2014 verder zal werken aan het partijprogramma alsook een nieuwe combinatie. Alle doelen zullen verder uitgewerkt worden. Er zal een nieuwe combinatie komen met een nieuwe visie, nieuwe doelen en een nieuwe naam. “Een combinatie die voldoet aan de aspiraties van de Surinaamse samenleving. De nieuwe combinatie zal vastgelegd worden in een manifest en gepubliceerd worden voor de samenleving.”
Ten aanzien van 2015 geeft Santokhi aan dat niet in dezelfde setting als de Nieuw Front-combinatie deelgenomen zal worden aan de verkiezingen. Er zijn voor- en tegenstanders, omdat Front onder andere staat voor duurzame ontwikkeling en democratie. Thans worden er gesprekken gevoerd met diverse politieke partijen. Weliswaar kan nog niet aangegeven worden welke partijen zullen deelnemen aan de nieuwe combinatie. ‘Het moet niet zo zijn dat partners in de nieuwe combinatie met elkaar aan het vechten zijn, het moet een team zijn. De samenleving moet kunnen zeggen “Dat na a combinatie san mi ben luku”.’
Op de vraag of samengewerkt zal worden met de Pertjajah Luhur, geeft Santokhi aan dat geen enkele partij uitgesloten wordt. “Het zijn partijen die delen van de samenleving achter zich hebben staan en die delen mogen niet uitgesloten worden.” Hij benadrukt dat thans aftastende gesprekken gevoerd worden.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!