Doelstellingen Monorath als nieuwe Deken Orde van Advocaten

Vorige week is Harish Monorath gekozen tot de Deken van de Orde van Advocaten. Daarmee is hij de jongste Deken ooit in de geschiedenis van Suriname. Ondanks dat er binnen de orde zelf stemmen riepen dat er moest worden gekozen voor een oudere en gezaghebbende Deken, kwam Monorath toch als winnaar uit de bus.
Frisse wind
Het lijkt erop dat men toe is aan een frisse wind. Een frisse wind binnen de advocatuur en binnen de rechtstaat. De jonge Deken is boordevol ideeën en heeft een mooie lijst van punten die hij wil gaan aanpakken. ‘In ieder geval beginnen we met een nieuwjaarsborrel. Deze wil ik iets groter aanpakken dan normaal en daar wil ik praten over een aantal doelstellingen die ik heb aangehaald in mijn verkiezingscampagne. Vanaf dan wil ik die met mijn collega’s samen behalen!’
Communicatie
Een van de belangrijke dingen die Monorath wil aanpakken, is de communicatie. ‘In ieder geval wil ik de communicatie tussen advocaten onderling verbeteren. Daarnaast ook de communicatie tussen het bestuur en de advocaten, dat moet worden verbeterd en geïntensiveerd. Evenals de communicatie tussen het Kantongerecht en het Hof van Justitie. Dit zijn korte termijndoelen die doorlopend moeten worden gemonitord, omdat het dynamische processen betreft.’
Tarieven
Ook het verbeteren van de tarieven voor de kosteloze bijstand wil Monorath aanpakken. ‘Het is nu tussen de SRD 250 en SRD 500 en dat is veel te weinig. De overheid moet bereid zijn meer te betalen, al is het omdat de wet zegt dat een ieder zich in rechte kan doen bijstaan, de overheid moet daar dus voor zorgen. Het tarief zou tussen de SRD 1500 tot SRD 2500 moeten zijn!’
Gebouw
Het hoofddoel van Monorath is realiseren dat er een eigen gebouw komt voor de Orde van Advocaten. ‘Naar voorbeeld van de Vereniging van Medici wil ik dat ook voor de Orde van Advocaten. Dat mag wel na meer dan honderd jaar. Waarschijnlijk zal dit niet lukken binnen zes maanden, maar ik ga zeker de aanzet doen tot het realiseren van dit verenigingsgebouw voor de advocaten.’ Hij geeft aan dat elke Deken zijn best doet. ‘Echter lukt het niet altijd binnen de gestelde termijn om doelen te behalen. Dat komt omdat het een pro-Deo functie is, je wordt er niet voor betaald en advocaten hebben het druk. De ene keer gaat het wat sneller dan de andere keer! De vorige Deken heeft ook de aanzet gegeven tot het verbeteren van de communicatie en dat zetten wij voort.’

error: Kopiëren mag niet!