Zonder Eindejaarswasi afsluiting jaar niet compleet

Voor velen is het afsluiten van het jaar niet compleet zonder een ‘wasi’. Op het Onafhankelijkheidsplein wordt er ook elk jaar een ‘wasi’ gehouden. Dit wordt sinds 1993 gedaan door de Stichting Krin Konsensi onder leiding van Elly Purperhart. Voor sommigen is het nog steeds afgoderij maar is het nou zo erg om iets zoals water op een voetstuk te plaatsen, dat noodzakelijk is voor het voortbestaan van de gehele mensheid?
Water
Het is een zeer belangrijk onderdeel binnen de Winti-religie en van elke wasi op zich: water. Binnen de religie wordt water gezien als het grootste geschenk van God, die binnen de Winti Anana genoemd wordt. Water is hetgeen dat ervoor zorgt dat gewassen groeien, dat mensen zich verkwikt voelen na het drinken ervan. Die verkwikkende werking, op zowel lichaam en geest, is waar het om draait.
Zuivering
De wasi’s kunnen worden gezien als zuiveringsbaden of kaseri-rituelen. Bij een eindejaarswasi gaat het om de kaseri van het lichaam om het nieuwe jaar met een goed gemoed in te gaan. Tijdens de wasi spreekt men zichzelf moed toe. Ook worden de voornemens voor het nieuwe jaar uitgesproken. Daarbij moet in acht worden genomen dat het niet de wasi zelf is die de voornemens tot uitwerking zal brengen. Het moet vanuit de ‘bader’ zelf komen.
Inhoud
Naast het hoofdbestanddeel water kunnen er nog diverse ingrediënten worden verwerkt in een wasi. Zo kan men ervoor kiezen een wasi te maken met anesi-wiri, pompeia, floridawater, bloemen (jasmijn, fajalobi of rozen), zevengeesten, essences, heliotroop en nog veel meer. Het is niet de bedoeling dat alles wat hierboven is genoemd er ook daadwerkelijk in moet.

error: Kopiëren mag niet!