Abortus: door de vingers kijken

Op de website van de Amerikaans krant Miami Herald werd recent melding gemaakt van abortus in Latijns Amerika en het Caribisch gebied. Hierin werd Suriname specifiek genoemd. We worden beschreven als één van de zeven landen in deze regio’s die abortus wettelijk verbieden. En dat is ook nog waar. In ons strafrecht is de vrouw die abortus pleegt strafbaar en kan zij veroordeeld worden tot drie jaren gevangenisstraf. In andere landen loopt de straf voor deze daad op tot tien jaren gevangenisstraf.
Uit onderzoek van de Amerikaanse organisatie, het Guttmacher Instituut, is gebleken dat het geschatte aantal abortussen in Latijns-Amerika steeg van 4.1 miljoen naar 4.4 miljoen van 2003 tot 2008. Van die miljoenen is bepaald dat 95% als onveilig kan worden beschouwd. Dat wil meestal zeggen dat de procedure niet door een bevoegde persoon wordt uitgevoerd of dat het in een onhygiënische omgeving plaatsvindt, waardoor er serieuze gezondheidsrisico’s dreigen.
De praktijk wijst echter uit dat vrouwen die abortus wensen te plegen, dat gewoon voor elkaar kunnen krijgen. Voor hen maakt het niet uit dat het bij wet verboden is en dat er straf op zit. Hun houding is voornamelijk zo, omdat het bekend is dat abortuszaken niet progressief worden vervolgd in Suriname. De procedure wordt vaak gedaan onder de mom van ‘medische indicaties’ die de zwangerschap met zich meebrengt of dat het behouden van het kind levensgevaarlijk zou zijn voor de moeder. Ook worden abortussen bij gynaecologen gedaan waardoor de gezondheidsrisico’s geminimaliseerd worden. Dit betekent niet dat er geen illegale praktijken eropna worden gehouden. Het aantal abortussen ligt tussen de 8.000 tot 10.000 per jaar en wordt voornamelijk gepleegd door vrouwen beneden de leeftijd van 24 jaar, blijkt uit een nationaal rapport over tien jaar actieprogramma van de Internationale Conferentie over Bevolking & Ontwikkeling (ICPD).
Abortus is geen onbekend onderwerp bij ons in de samenleving. Er is op dit gebied echter een gedoogbeleid vanuit het Openbaar Ministerie. Het OM is er wel op de hoogte van, maar er zijn toch wel andere zaken die prioriteit genieten boven het vervolgen van abortuszaken. In het rapport wordt er over een 19 jarige dame van El Salvador gesproken, die veroordeeld is tot tien jaren celstraf voor het plegen van abortus. Ook in Haïti is abortus bij wet verboden, maar vrouwen verliezen daar dagelijks hun baarmoeder of overlijden hieraan. Dat gebeurt doordat zij zich steeds vaker wenden tot illegale en steeds meer levensgevaarlijke methoden om hun zwangerschappen te beëindigen. Geschat wordt dat onveilige abortusprocedures de oorzaak zijn van 20-30% van de zwangerschapsdoden. In Suriname is er zeker voor de laatste 20 jaren geen abortuszaak voorgebracht.

error: Kopiëren mag niet!