Door de jaren heen vervallen leegstaande huizen in Paramaribo. Met name in de binnenstad is dit duidelijk te zien. Mooie huizen op leeftijd, verliezen plank voor plank hun waarde en geven de stad een lelijke en verlaten aanblik. Gevaarlijk is het ook, omdat de panden door zwervers gebruikt worden als gebruik- en verblijfplaats. Zodoende gaan de huizen in vlammen op, met de schade en gevolgen van dien. Wanneer het huis compleet is vergaan of opgebrand, blijven verwaarloosde stukken perceel liggen, die niet meer een andere bestemming krijgen als bijvoorbeeld parkeerplaats, openbare ruimte of hof. Deze manier van grondgebruik in Suriname houdt het land tegen. Er speelt een aantal kwesties mee die hierop van invloed zijn, waarvan er een aantal op een rijtje wordt gezet.
Dienst der Domeinen
Wanneer men een stuk domein wil aanvragen, is men verplicht om dit te doen via de Dienst der Domeinen, kortweg het Domeinkantoor genoemd. Voor vele mensen is dit een plaats van frustratie en ergernis. De reden hiervan is zeer simpel. Het Domeinkantoor vraagt namelijk aan de bezoeker, om aan te geven wel stuk grond men wil aanvragen. Hoewel het kantoor weet welke percelen vrij staan en welke niet, sturen ze toch de bezoeker het bos in. Daar tussen de bomen moet men op zoek gaan naar een landmeter. Deze landmeter kan dan aangeven of het een beschikbaar perceel is en of er een figuratieve kaart van is. Met deze gegevens gaat men naar het Domeinkantoor waarna advies wordt ingewonnen bij o.a. de dc en dienst Grondinspectie. Afhankelijk van deze adviezen wordt er een beschikking gemaakt die goedgekeurd moet worden door de minister. Gezien de gang van zaken is dit de wereld op zijn kop. De Dienst der Domeinen heeft met deze procedure geen enkele toegevoegde waarde anders dan dat het een energie-, geld- en tijdverspillende instantie is, met het loutere bestaansrecht om de bureaucratie in dit land te ondersteunen.
Erf- en boedelrecht
Wanneer een stuk grond verdeeld moet worden bij een overlijden, komt men vaak geschillen tegen die het eigendom over het domein laten verpauperen. Één van de meest voorkomende redenen dat een pand of erf onbeheerd blijft, is dat een boedelscheiding niet snel of gemakkelijk afgehandeld kan worden. Deze onverdeeldheid blijft, zolang er tenminste één gerechtigde is die niet mee wil werken. Men kan via de rechter, de persoon of personen zover krijgen om mee te laten werken en wordt hierbij vaak een onzijdig persoon aangewezen om de rol te vervullen die de weigerachtige(-n) niet doen. Veelal is dit een advocaat. Andere oorzaken kunnen zijn dat meerdere erfgenamen een bepaald deel uit de nalatenschap eisen. Misschien willen alle kinderen wel het voorste deel van het erf. Deze kwesties moeten opgelost worden bij de rechter. Ook wanneer iedereen mee wil werken, kunnen er geschillen ontstaan over de waarde van de percelen. Deze zullen uiteindelijk bijgelegd moeten worden met een taxateur en een rechter. Al deze processen zijn langlopende procedures, die veel geld kosten en voornamelijk afhankelijk zijn van de koppigheid van degenen die erbij betrokken zijn.
Oplossingen
Er zijn oplossingen die aangedragen kunnen worden om deze problemen die Suriname tegenhouden te stoppen. Wanneer er op een korte termijn geen overeenstemming kan worden bereikt, kan er bij de rechter een aanvraag worden gedaan om het bevel tot verkoop te geven.
Daarnaast is het goed wanneer degene die het domein moet overdragen aan de volgende generatie, een uiterste wilsbeschikking opmaakt. Dit voorkomt niet alle problemen, maar voorziet wel in de meest voorkomende. Daarnaast zou gedacht kunnen worden om een uiterlijke termijnstelling te zetten, waarbij problemen met weigerachtige erfgenamen aan een termijn worden verbonden. Komt er geen verdeling binnen die periode dan gaat een wettelijke verdeling in. Dit zou het proces kunnen versnellen en minder kostbaar maken. Met deze oplossingen kan men de dure grond in de stad weer gaan gebruiken en de stad een stukje veiliger maken. Ook zou de binnenstad er niet zo armoedig uitzien en kan de stad vooruitkomen uit het slop wat betreft de stadsontwikkelingen.