Politie mishandelt burger met lichamelijke beperking

1 Politie mishandeltDe 26-jarige Amerka Jackie heeft het aan den lijve mogen ondervinden hoe het aanvoelt om klappen in zijn gezicht te moeten incasseren van een politiefunctionaris. Vanaf de geboorte heeft Jackie geen armen. Zijn armen zijn niet volgroeid. Hiermee tracht hij toch alles te doen als een normaal persoon. Zelfs fietsen lukt hem aardig. Het incident tussen hem en de politieman J. deed zich afgelopen vrijdag voor op de politiepost Calcutta. Jackie was samen met andere jongens aan het voetballen op het voetbalveld achter het bureau. Op een gegeven ogenblik rolde de bal aan de zijkant in de buurt van het politiebureau. Jackie werd door J. met ‘ooj’ aangesproken. Jackie voelde zich niet aangesproken en gaf ook geen gehoor. Toen de jongens klaar waren met voetballen, begaf Jackie zich op de fiets naar de winkel. Daar was J. ook aanwezig. Op een gegeven ogenblik werd hij door J. vastgegrepen en in de politiewagen geduwd met de mededeling dat hij ‘vrijpostig’ was.
Op het bureau aangekomen bracht de politieagent Jackie vier klappen toe in het gezicht. Volgens verklaringen van Jackie heeft hij de klappen gekregen in het bijzijn van de dienstdoende politie-inspecteur. ‘Die inspecteur vroeg eerst aan J. waarom hij mij sloeg. Daarop zei J. dat ik vrijpostig was. Hierna ging de inspecteur naar zijn kamer en trok de deur achter zich dicht.’ Jackie is beslist niet te spreken over dit voorval. Door hem is aangifte tegen J. gedaan bij de afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ) van het Korps Politie Suriname (KPS).
Dagblad Suriname sprak met de nieuwbakken gewestelijke politie ommandant Jerry Djamat. Hij is op de hoogte van het voorval. Djamat geeft mee dat OPZ bezig is zich te buigen over deze kwestie. J. heeft een uitbrander gekregen van de GPK. ‘Ik heb hem flink onder handen genomen. Hij mag geen mensen slaan. En vooral niet zo een persoon die geen handen heeft, hij moest juist rekening met hem houden’, sprak Djamat. J. heeft ondertussen tegenover Djamat toegegeven dat hij Jackie twee klappen heeft gegeven. Ook heeft J. verklaard dat de voetbal een aantal keren naar hem was toegerold, waar de politiemannen bezig waren met het uitvoeren van een verkeerscontrole. Hij zou dat als hinderlijk hebben ervaren. In de winkel aangekomen riep hij Jackie om hem een waarschuwing te geven. Toen Jackie deed alsof hij niets hoorde, was dit volgens J. de aanleiding om hem te mishandelen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!