Vuurwerkseizoen: Feest voor de rijken?

1 vuurwerkVolgende week gaat het ‘vuurwerkseizoen’ van start. Van 27 december tot en met 2 januari mag er dan officieel vuurwerk worden verkocht en ook afgeschoten. Het hek is een week lang van de dam in Paramaribo en heel de dag door wordt er vuurwerk afgeschoten. Dierenliefhebbers strijden ervoor om het vuurwerkseizoen in te korten en daarnaast ook nog andere regels te stellen zoals het beperken van een tijdsbestek waarin er vuurwerk mag worden afgeschoten. Het zorgt voor aardig wat weerstand van vuurwerkliefhebbers die vinden dat een traditie wordt aangetast.
Risico op ongevallen
De hele dag afschieten van vuurwerk kan enorm storend zijn voor baby’s, ouderen, zieken en huisdieren. Ook kerkgangers ervaren het als storend als zij midden in een dienst worden opgeschrikt door knallen van bombels. Het blijkt dat men het over het algemeen niet eens zo erg zou vinden als het ‘vuurwerkseizoen’ zou worden ingekort naar twee of zelfs één dag. Vooral het risico op ongevallen met voornamelijk kinderen is een grote zorg. “Als dat risico terug wordt gebracht naar twee dagen of zelfs één dan is dat een goede zaak!”
Weggegooid geld
Daar komt ook nog eens bij dat een groot aantal mensen het afschieten van vuurwerk, zeker knalvuurwerk, beschouwt als geldverspilling. En laat geld nou eens iets zijn wat aardig wat mensen tekort komen in Suriname. Het lijkt er dus op dat het tegenhouden van het inkorten van het ‘vuurwerkseizoen’ vooral komt uit de hoek van de handelaren, die een afzetmarkt vinden bij de groep die het zich kan veroorloven en die dus blijkbaar het eigen plezier van meer waarde acht dan het welzijn van andere landgenoten zoals baby’s en ouderen, evenals huisdieren. Helaas…
Gezellig samen genieten van een vuurwerkshow
De oplossing zouden wij kunnen overnemen van de grote wereldsteden. Daar mag bijvoorbeeld alleen op Oudejaarsdag vuurwerk worden afgeschoten. Het verkopen mag iets eerder maar,en dat is de kern van de zaak, er wordt wel streng gecontroleerd op de naleving van deze regels. Hier is men al vanaf begin december te pas en te onpas vuurwerk aan het afschieten. Daarnaast word er vanuit het stadsbestuur een vuurwerkshow georganiseerd. Vrij toegankelijk voor alle inwoners die gezamenlijk genieten van het vuurwerk en gezamenlijk het jaar afsluiten. Het is toch van belang en mogelijk dat er een manier gevonden wordt om het een ieder naar de zin te maken?

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: