Nalatigheid overheid raakt kwetsbare

Sociale instellingen die gesubsidieerd horen te worden door de overheid zitten als sinds vorige maand zonder geld omdat dezelfde organisatie niet de gelden overmaakt waar de instellingen recht op hebben. Vorige maand gaf Neville Veira van Stichting voor het Kind al tegen Dagblad Suriname aan dat het voor hetere vuren heeft gestaan. ‘Het kookt over’, laat hij nu weten. ‘De belofte is gedaan dat het aan het einde van de week gestort zal worden, maar ik zie dat nog niet gebeuren.’
Nu wil Neville Veira in overleg gaan met de vakbond om te kijken wat er kan gebeuren. ‘Stichting voor het Kind strijdt als nette mensen, we schrijven brieven om de case te bepleiten. De vakbond heeft misschien een andere methode’, hoopt hij. Er komt komende week overleg met vakbonden, donoren en andere instellingen om te zien wat er gedaan kan worden. Instellingen willen over het algemeen niet praten met de overheid of tot hardere acties overgaan. Sommige bestuursvoorzitters zijn ambtenaren of heeft de instelling belangen bij de overheid.
Zoals eerder gemeld in Dagblad Suriname hebben Jozefszoon en Wijdenbosch de begroting goedgekeurd voor de instellingen. Deze goedkeuring moet geautoriseerd worden door de minister van Financiën. Deze wordt maar steeds niet gegeven, omdat er andere prioriteiten worden gemaakt bij het ministerie. Neville Veira heeft al 40 jaar ervaring als bestuurslid van de Stichting voor het kind. Hij heeft geen politieke belangen en kan dus vrij praten over de situatie. Hij zit in verschillende commissies en organisaties en kan dus gelden loskrijgen die voor andere niet beschikbaar zijn. ‘Vele helpen de stichting en er zijn ook trouwe sponsoren in de particuliere sector. Deze hebben ervoor gezorgd dat de kerstdagen samen met de kinderen gevierd kan worden zonder dat deze het tekort van financiële middelen merken.’
De stichting vindt dat de kinderen niets te kort mogen komen. De mensen die het gaan merken, zijn degene die er werken. Leidsters, werknemers en management. Die gaan het merken in hun huishouden, dat er dit jaar waarschijnlijk moeilijk iets leuks gedaan kan worden omdat er geen geld is. ‘Ik wil de mensen al tijdig voorbereiden dat het geld er niet komt’, zo laat Neville Veira zijn taak als bestuurslid blijken.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: