Gregory Rusland: ‘Pompprijs brandstof GOw2 moet marktconform’

Voor ex-minister Gregory Rusland is het een uitgesproken zaak. Staatsolie zal een marktconforme prijs in rekening moeten brengen voor haar brandstof als die volgend jaar aan de GOw2-pompen verkocht zal worden. Dat wil zeggen dat de prijs van de geraffineerde olie die verkregen zal worden ook gelijk moet zijn aan de internationale gangbare prijs. De ex-bewindsman kan zich niet terugvinden in de opvatting dat het zal moeten gaan om goedkope brandstof, zodat het Surinaams volk kan genieten van haar eigen product.
Rusland zegt intensief betrokken te zijn geweest bij de opzet van deze zaak, doelende op de raffinaderij. ‘Als NH-minister was het toen voor mij van enorm belang dat het bedrijf op een verantwoorde manier gerund moest worden, waarbij uiteindelijk winsten geboekt worden en de staat haar dividend daaruit kan halen. De ex-bewindsman zegt bij de gesprekken rond dit project het marktconform draaien van het bedrijf steeds als zorgpunt naar voren te hebben gebracht. Rusland: ‘Als je de internationale gangbare prijs krijgt voor je product en winsten maakt dan kan je je bedrijf verantwoord draaien.’
De ex-bewindsman waarschuwt ervoor dat geen enkele toevallige regering het in zijn hoofd moet halen de prijs van deze lokaal gefabriceerde brandstof te gaan sturen, om haar beneden de internationale gangbare marktconforme prijs te brengen. ‘Het bedrijf zal ten onder gaan’, zegt Rusland op beslissende toon. ‘Als je je bedrijf kapot wil maken dan kan je dat doen.’ De onderneming moet volgens hem met rust gelaten worden, zodat zij verantwoord gerund wordt. Als die overheid toch een politiek besluit neemt om de olie goedkoop aan de man te brengen, dan moet het uit het dividend gehaald worden, meent de politicus. Bij de onderhandelingen rond dit project hebben de staat (de ex-minister van Financiën en NH) en Staatsolie-directie afgesproken dat de overheid 1 x per jaar dividend krijgt. Dat gebeurt aan het eind van het jaar.
Er is ook een dividendbeleid afgesproken, waarbij tot een bepaalde periode de staat 50 procent van de netto-inkomsten het dividend uitgekeerd krijgt. Op deze manier zal het bedrijf ook in staat zijn de schulden af te lossen en herinvesteringen te plegen. Rusland verwijst naar een soortgelijke situatie in Venezuela, waar de olie in de beginperiode van het staatsbedrijf goedkoop (drie cent per liter) aan de bevolking werd verkocht. Nu zit het bedrijf dik in de problemen en is genoodzaakt miljarden obligatieleningen te sluiten. Dit moet Suriname niet overkomen. Rusland zegt desgevraagd tenslotte dat de Raad van Commissarissen (RvC) en de aandeelhouders de zaak in balans moeten houden en zo redelijkerwijs een verdeling moeten maken van de profits. Om die balans te krijgen, is het daarom aan te bevelen dat het bedrijf regelmatig een externe audit houdt.

error: Kopiëren mag niet!