ITCZ boven Suriname, kleine regentijd begonnen

ITCZ boven SurinameRoël Oelhers van de Meteorologische Dienst zegt dat voor de komende feestdagen de regen er wel in zit. Één of twee dagen voor de feestdagen kan de Meteorologische Dienst pas gedetailleerd aangeven welke gebieden het meest vatbaar zijn voor zware buien. De kleine regentijd zal aanblijven tot medio februari. Dit, vanwege de ITCZ die boven Suriname hangt. ITCZ staat voor Inter-Tropische Convergentiezone: een gebied met stijgende luchtbewegingen in de buurt van de evenaar. Het is een onstabiele zone die de ene keer erg nat en dan weer erg droog is. Door de warmte in deze zone, door de zon, ontstaan er veel regenbuien. Als zo een ITCZ boven de zee hangt, dan voedt het water de zone nog meer met als gevolg nog meer neerslag. Momenteel wordt het weer in Suriname dus beïnvloed waardoor we meer neerslag dan normaal hebben.
Werken met informatie van Frans Guyana
De Meteorologische Dienst beschikt niet over de nieuwste technologie. ‘Maar het is echt niet zo dat we niets kunnen doen met de apparatuur die we hebben’, zegt Oehlers. ‘Het is wel een uitdaging voor de dienst om te werken met de middelen die we hebben. De dienst heeft toegang tot radardata van Frans Guyana en daar wordt flink gebruik van gemaakt.’ Over een verdere samenwerking met de Frans Guyanezen is Oehlers niet op de hoogte. Oud-minister Ramon Abrahams van Openbare Werken zei tijdens zijn periode als minister dat Suriname uitkijkt naar een nauwere samenwerking met de beter toegeruste Meteorologische Dienst in buurland Frans Guyana.
Midden december zou de kleine regentijd moeten beginnen, zegt de Meteorologische Dienst. Oktober was er meer neerslag dan normaal. Dit zou komen door weersomstandigheden. Er zijn de laatste tijd wat tropische golven of storingen voorbij Suriname gegaan. Een lagedrukgebied is een gebied waar de luchtdruk lager is ten opzichte van de omgeving. Het wordt ook wel een depressie of een minimum genoemd. In dit lagedrukgebied stijgt de lucht naar hogere lagen waar het afkoelt en verandert in neerslag. Zo een lagedrukgebied ontstaat meestal in het grensgebied tussen twee luchtsoorten, bijvoorbeeld tussen koude lucht uit het noorden en warme lucht uit de tropen waarbij de warme lucht dus naar boven wordt geduwd en afkoelt.

error: Kopiëren mag niet!