Titels ‘Sportman van het jaar’ intrekken

titelsIn de afgelopen dagen is Suriname verrast en geschokt door het bericht dat tweevoudig sportman van het jaar Diguan Pigot betrokken is aan creditkaartfraude. De berichtgeving luidt als volgt: Tweevoudig Sportman van het Jaar Diguan Pigot (19) is woensdag voorgeleid voor het plegen van een strafbaar feit in de Verenigde Staten. De zoon van NPS-parlementariër Hesdy Pigot werd voorgeleid bij de Rockville Superior Court. De voormalige student van de Universiteit van Connecticut schijnt volgens de politie van Connecticut veel spullen gekocht te hebben met de creditcard van een schoolgenoot. Dit had hij gedaan in de periode september 2012 en mei 2013. Toen hij dit nogmaals probeerde, werden de transacties geblokkeerd. De goederen die hij de eerste keer kocht, zouden een waarde hebben van US$ 12.631. Bij de poging om nogmaals te kopen, zou het gaan om een bedrag van US$ 26.631 aan goederen.
Aan Pigot werden ten laste gelegd diefstal voor de eerste transactie en poging tot diefstal voor de tweede die mislukt is. Hij is voor de succesvolle aanschaf van de goederen op 57 gronden beschuldigd van illegaal gebruik van een creditcard en op 60 verschillende gronden voor de mislukte transactie. Hem wordt ook ten laste gelegd identiteitsdiefstal en criminele vervalsing. De celstraf voor dit feit ligt in de Verenigde Staten, waar het feit gepleegd is, tussen de 10 en 20 jaar. De geldboete wordt verder per geval bepaald.
De titel ‘Sportman van het Jaar’
De eerste keer dat een sporter tot ‘Sportman van het jaar’ werd aangewezen geschiedde in 1951 en wel in de persoon van Ludwig de Sanders. Tussen 1951 en 2012 zijn verscheidene sporters tot sportman/vrouw uitgeroepen. Deze titel geeft aan dat je niet alleen een uitmuntende sporter ben, maar je dient ook als rolmodel dat elk een door discipline en hard werken ook uitmuntende prestaties kan leveren. Bovendien moet erop gewezen dat Diguan van iemands rekening stal, terwijl hij sportman van het jaar van 2011 was en door bleef stelen, terwijl hij Sportman van het jaar in 2012 was geworden.
Diguan Pigot heeft echter door zijn criminele daad (want dat is wat het is) Suriname in het algemeen en zijn familie in het bijzonder in verlegenheid gebracht. Elke Surinaamse sporter die nu met een sportbeurs in de Verenigde Staten wil gaan studeren en trainen zal met een vergrootglas worden bekeken en dat hebben wij te danken aan Diguan.
Chinyere Pigot
‘Alleen God maakt geen fouten. En omdat wij geen God zijn, mag niemand Diguan Pigot veroordelen.’ Dit zegt Chinyere Pigot, zus van de in de VS aangehouden Surinaamse zwemmer Diguan Pigot, in een videoboodschap op Youtube. In de ruim 1 minuut durende boodschap reageert ze op de situatie van haar broertje, die bekend heeft een fraude te hebben gepleegd met de creditcard van zijn schoolgenoot. Het filmpje heet: ‘Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.’ De boodschap heeft ze in het Engels ingesproken.
De Olympisch Comité en de Surinaamse zwembond wordt geadviseerd Chinyere ter verantwoording te roepen, omdat zij de ernst van de zaak niet schijnt te begrijpen. Je verslapen, terwijl je aan een wedstrijd moet deelnemen, dat is een fout. Je in dronkenschap misdragen tijdens een feestje, ook dat is een fout. Maar meervoudig stelen van een schoolgenoot, dat is een criminele daad en dan siert het de vijfvoudig sportvrouw van het jaar niet dat ze met de stelling komt: ‘Alleen God maakt geen fouten. En omdat wij geen God zijn, mag niemand Diguan Pigot veroordelen.’
Titels intrekken
Diguan Pigot moet de titels van Sportman van het jaar 2011 en 2012 inleveren, omdat hij gefaald heeft een waar rolmodel voor de Surinaamse jeugd te zijn. Indien hij dat niet doet, moeten de titels door de Vereniging van sportjournalisten en de Surinaamse Olympisch Comité ingetrokken worden. Wij moeten onze kinderen duidelijk maken dat alleen door discipline, hardwerken en volharding succes geboekt kan worden. Diefstal en fraude zullen worden afgestraft.
Ricky W. Stutgard M.Sc

error: Kopiëren mag niet!