Sterilisatie en castratieproject voor honden

Voor de derde keer dit jaar werd het sterilisatie- en castratieproject gehouden door de Stichting Henk Abrahams. De eerste was in Commewijne en Leiding, de tweede in het district Para en de laatste dus op 24 en 25 november te Saramacca. Het project is bedoelt om de populatie van ongewenste pups en kittens te controleren.
Dat dieren zwerven is dierenleed
‘Mensen worden thuis ineens geconfronteerd met hondjes en katjes die ze niet willen. Wat doen ze er vervolgens mee? Ze gaan ze dumpen op straat. Maar men vergeet dat ook die gedumpte dieren ook pups en kittens krijgen op een gegeven moment waardoor je nog meer zwerfdieren krijgt. Dat die beesten rondzwerven is voor ons dierenleed en daar treden we tegen op.”, aldus Patrick Bhagwandin, voorzitter van de Stichting Henk Abrahams. “met behulp van dierenartsen zijn we naar de genoemde lokaties gegaan en hebben daar veel ondersteuning gekregen.”
Een echt Surinaams project
Het unieke aan het laatste project is volgens Bhagwandin het feit dat het volledig was uitgevoerd door Surinaamse dierenartsen. “We zijn met ongeveer tien van die artsen uit eigen land op pad gegaan, het was volledig Surinaams. Van te voren was bekend gemaakt aan de mensen dat het project zou plaatsvinden zodat ze op de hoogte waren en hun dieren konden langsbrengen. Daarnaast hebben we zelf ook veel zwerfhonden gevangen en die gesteriliseerd, dat kon met behulp van de Stichting Dierenbescherming. Zij hielpen ons met de opvang van dieren in het asiel in de stad. Ook voor hen komt er een stuk nazorg bij kijken namelijk. Als ze zijn geopereerd hebben ze een snee, die moet genezen.” In totaal zijn er dus 70 dieren geholpen in twee dagen tijd. “Een negativist zou kunnen zeggen dat het er maar zeventig zijn maar als je bedenkt dat een wijfje twee keer per jaar gemiddeld tussen de acht en tien pups kan werpen, dan is het een hele andere rekensom!”
“Ze brachten alleen de teefjes..”
Opvallend tijdens de uitvoering van de projecten was dat mensen voornamelijk hun teefjes brachten. “We vroegen ons af waarom dat was. Waarom brachten ze geen mannetjes honden, geen reuen? Toen kwam er wel een stukje onwetendheid naar boven. Mensen dachten namelijk dat als ze een mannetjeshond zouden laten behandelen hij zijn mannelijkheid zou verliezen en vrouwelijke gedragingen zou vertonen. Niks is minder waar. De dieren kunnen nog steeds hun ding doen, echter minder vaak. Een reu kan namelijk elke dag pups maken. Zelfs in het geval er tien teefjes rondlopen zou hij hen alle tien kunnen bevruchten en dan vrolijk verder gaan. En dat is eigenlijk het probleem, een teef is maar twee keer per jaar loops. Dus ook de mannetjeshonden moeten worden gebracht bij ons!” Na veel uitleg is het uiteindelijk wel aangeslagen.
Boskamp en Nickerie
“We hebben een probleem geconstateerd te Nickerie en Boskamp. We hebben al gesproken met de betreffende DC dus de kans is groot dat het sterilisatie- en castratieproject in 2014 in ieder geval daar zal plaatsvinden.” Op beide plaatsen is er een grote populatie zwerfhonden. Dat komt doordat de honden worden gezien als een vuilnisverwerker. “Het is een vissersdorp, Boskamp, er zijn visrokerijen en veel vis afval. Die honden ruimen dat eigenlijk op voor die mensen door het op te eten. In eerste instantie is dat prettig. Maar honden geven dat door aan elkaar en zo heb je ineens een bloeiende populatie van honden. En ineens zijn ze ongewenst en wil men ze dood hebben. Doodschieten zelfs!” Dat is natuurlijk tegen de zin van de Stichting. “Zomaar doodschieten is toch niet nodig!” In Nickerie zijn er andere problemen die zorgen voor het grote aantak zwerfhonden. “Veel mensen hebben geen schuttingen en daarnaast zouden er betere faciliteiten moeten zijn wat betreft vuilnisverwerking, deels moeten de mensen zelf dat ook doen natuurlijk!’
Vacuümeffect
Het simpele voorbeeld van doodschieten werkt niet, volgens de Stichting Henk Abrahams. “Het vacuümeffect treedt in werking. Als er ergens bijvoorbeeld 5 honden rondzwerven, is dat hun territorium. Een andere groep van bijvoorbeeld 10 honden die ergens anders zwerft, zal daar niet mogen komen. Op het moment dat die vijf honden worden doodgeschoten of vergiftigd komt het territorium vrij wat wil zeggen dat je ineens te dealen hebt met die groep van 10 honden de het overneemt. Je kan dus beter dat wat je hebt behouden. Los het op een andere manier op zoals ze laten steriliseren of castreren, na 5 tot 10 jaar heb je er dan geen last meer van, dat is hoe oud een straathond gemiddeld word hier.”
‘Er wordt zoveel gedumpt’
In het geval dieren worden gedumpt, vraagt men het publiek actie te ondernemen. “Men zou kunnen bellen naar het asiel. Maar er word zoveel gedumpt dat er geen opvangmogelijkheden meer zijn. Het asiel is continu overvol. Hoe dan ook kan men toch bellen naar 8824858, maar toch vragen wij mensen om zelf te kijken of ze ook iets kunnen doen. En het zijn niet alleen mensen die het zich niet kunnen veroorloven die dieren dumpen, hoor, het zijn er genoeg met gigantische auto’s die ook die dieren ergens dumpen en laten creperen!”
Een exacte datum voor het project in 2014 is er nog niet maar die zal tijdig bekend worden gemaakt.

error: Kopiëren mag niet!