De geschiedenis herhaalt zich

de geschiedenis herhaalt zich
Draait het echt om de kinderen?
De minister van Onderwijs en Volksontwikkeling heeft een persbericht uitgegeven waarbij hij aangeeft dat er een cultuuromslag moet plaatsvinden als het gaat om de viering van Kinderdag. In het kader daarvan mogen er vanaf volgend jaar geen Sinterklazen en Pieterbazen meer komen op de scholen. Er moet worden gekeken naar een andere invulling van het feest, één waarbij het vooral draait om de kinderen!
‘We willen een cultuuromslag’
Het lijkt erop dat we niet hebben geleerd van het verleden. We hebben dit pad al eerder bewandeld en er is gebleken dat het niet werkt. Mensen willen zelf invulling geven aan een feest zoals zij dit graag willen en willen dat niet opgelegd krijgen vanuit de regering. “Dat is ook niet de bedoeling”, zegt Sheila Mijnals van de Dienst Voorlichting van het ministerie. “We komen niet aan de viering van de mensen thuis. We willen wel die cultuuromslag en daarom beginnen we met de scholen. Natuurlijk hopen we dat het zijn uitwerking zal hebben op de rest van de maatschappij. We moeten meer stilstaan bij de kinderen zelf. We moeten ze juist leren dat het om hen draait en het moet niet zo zijn dat ze meteen aan Sinterklaas denken. Dat moeten we zien weg te werken. Het is aan de ouders of ze daarbij hun kinderen willen verwennen.”
Is er behoefte aan een cultuuromslag?
Er is geen direct onderzoek geweest alvorens het besluit door te voeren. Het ministerie weet dus niet of mensen zich echt storen.“Wie weet komt er in de toekomst wel een onderzoek naar wat de mensen willen, als blijkt dat het nodig is. Wij geven uitvoering aan wat de regering vraagt. En zij willen dat men het Surinaamse meer gaat omarmen. ” Het is volgens Mijnals ook tijd om het koloniale los te laten. “Heeft bijvoorbeeld Sinterklaas wel iets te maken met onze cultuur? We zijn zelfstandig geworden dus moeten we het loslaten. We willen een andere invulling van het feest. We hebben dus niet gezegd dat Sinterklaas moet worden afgeschaft. Suriname is rijk aan zoveel culturen. Daar moeten we naar kijken, naar hetgeen we ons mee kunnen associëren in ons land.”
Pom komt ook uit ons koloniale verleden
Maar is alles wat wij hier doen niet bepaald door ons koloniale verleden? Als we ons zo graag willen losmaken van dat verleden dan moeten we ook pom verbieden, een gerecht dat ons land is binnengekomen via de Portugese Joden. Dan zouden wij ook buitenvrouwen moeten afschaffen en het begrip ‘concubinaat’. Dan zouden we eigenlijk iedereen die tijdens de Nederlandse periode het land binnenkwam, terug moeten sturen want ook dat is allemaal gedaan tijdens het koloniale bewind. Kunnen we niet gewoon accepteren dat we een land zijn dat is ontstaan uit een koloniaal verleden en zich heeft weten los te maken daarvan? Het constant zoeken naar manieren om ons te distantiëren van ons verleden, is dat ook niet een direct resultaat van ons verleden? Net als kinderen die constant zeggen niet zo te willen worden als hun ouders en op latere leeftijd toch exacte kopieën worden?
Leven in het verleden
Het verleden heeft al uitgewezen dat bepalingen die worden doorgevoerd zonder de doelgroep te polsen, gedoemd zijn te mislukken. Zonder te weten of er überhaupt behoefte is vanuit het onderwijs, dus zonder te overleggen met leerlingen en leerkrachten, is bepaalt dat er een andere invulling moet komen van een kinderfeest. Zonder aan te dragen wat die invulling moet zijn. Getuigt het niet van een ‘koloniale mentaliteit’ om zonder de bevolking te peilen een verbod uit te roepen waar het misschien helemaal niet op zit te wachten? Binnen een multi-etnische samenleving moet toch ook ruimte zijn voor een Sinterklaas, ook al is deze een restant uit ons verleden?
Welk alternatief wordt het?
Is onze regering in een anti-blanke/anti-Hollandse modus blijven steken terwijl de bevolking al lang verder is gegaan met het leven? Is het correct van een ministerie om te zeggen dat de bevolking vrij is een invulling te geven aan een bepaalde dag maar de kinderen van diezelfde bevolking wel iets anders te leren op de school? Zou het beleid van een ministerie of een regering niet in lijn moeten zijn met dat van het volk? Het lijkt zo te zijn dat hoe harder we schreeuwen dat we ons moeten losmaken van het verleden, des te harder we laten zien dat we er nog steeds in vastzitten. Als we in onze culturen moeten gaan zoeken naar inspiratie voor een nieuwe invulling van Kinderdag, hoe moet dat er dan uit gaan zien? We willen ons losmaken van de Hollandse cultuur maar gaan we er dan allemaal mee akkoord als we een Marroninvulling aan deze dag geven? Of een Hindoestaanse? Of een Chinese? Of gaan we het over een andere boeg gooien en schaffen we alle feesten af omdat we het volgens de Jehova’s gaan doen?
Draait het echt om de kinderen?!
Voor zover bekend zijn er in Suriname geen ongeregeldheden geweest en heeft elk kind een cadeautje mogen ontvangen. Van een elf, van Sinterklaas, van een Candy Queen of van een Groene Piet. Het maakte ze niet uit, ze waren blij. Vooralsnog is het dus nog steeds niet duidelijk waarom die cultuuromslag moet plaatsvinden bij de bevolking en op scholen. Zou de regering zelf niet die cultuuromslag moeten maken en zich echt richten op de kinderen en zorgen dat ze eens een keer op tijd en voorzien van alle benodigde faciliteiten kunnen beginnen aan een schooljaar?!

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: