Wildgroei van lucratieve dialysebehandelingen

Wildgroei van lucratieve nierdialysebehandelingenEen nierdialyse is voor veel mensen een kwestie van leven of dood. Een dialyse houdt in dat de patiënt aan een apparaat wordt gelegd om, binnen enkele uren, de taken van de nieren over te nemen. Die taak is het verschonen van het bloed. De nieren zijn zo aangetast dat het lichaam dit niet meer zelf kan. In Suriname zal het aantal nierpatiënten stijgen en daarmee ook de dialyses toenemen. Men ziet dan ook dat behandelcentra uitbreiden en zijn uitgerust met hoogwaardige machines, die vaak uit het westen komen. Er mag verwacht worden dat de hoogste zorg geboden wordt aan Surinamers die het hardst de behandelingen nodig hebben om een levensbedreigende aandoening te behandelen. Er schuilt echter een schaduwzijde aan de toenemende dialyses. Uit anonieme bronnen heeft het Dagblad Suriname vernomen dat veel nierdialysecentra een financieel spel spelen met zieke mensen.
Een nierdialyse is een kostbare behandeling die hoge kosten met zich meebrengt. Deze kosten worden echter niet gedragen door de Surinaamse bevolking of door de Surinaamse verzekering. De behandelingen worden voor enkele honderden SRD’s vergoed, maar zijn in feite veel duurder. Uit noodzaak is er in het verleden voor gekozen om een aantal Surinaamse Nederlanders te behandelen die hier op vakantie was. Omdat de Surinaamse Nederlander in Nederland verzekerd is, krijgt het Surinaamse nierdialysecentrum een Nederlandse vergoeding. Deze is vele malen hoger dan de Surinaamse vergoeding. Wanneer men een paar patiënten behandelt per maand, kan men het centrum open en draaiende houden voor alle Surinamers. Echter, veel dialysecentra richten zich tegenwoordig nog alleen maar op buitenlandse nierpatiënten en weigeren veel Surinaamse patiënten aan te nemen. De omstandigheden zijn zo erg dat zelfs op de websites geadverteerd wordt met extra diensten en faciliteiten. Het gaat dan om vervoer van en naar de luchthaven, maar ook van en naar het dialysecentrum, medische, sociale en diëtische ondersteuning of begeleiding en permanente 24-uurs medische service. Mocht men dringend terug, dan wordt ook hiervoor gezorgd.
De anonieme bron onderkent dat ook zijn kliniek buitenlandse patiënten heeft, met dezelfde soort service, maar enkel omdat anders de kosten voor het behandelen van Surinaamse patiënten niet te dekken zijn. Om die reden worden enkele patiënten per maand behandeld. Er zijn wel centra die hun klantenbestand hierop berusten en in de toekomst zal het veelal verergeren.

error: Kopiëren mag niet!