Veranderde weersomstandigheden grote invloed groentesector

1 Veranderde weersomstandigheden grote invloed groentesectorTen opzichte van het afgelopen jaar is gebleken dat de veranderde weersomstandigheden bijzonder van invloed zijn geweest dit jaar voor de groentesector. Dit bracht met zich mee dat de groenteprijs niet zo gunstig heeft gelegen ten opzichte van 2012. Waar oktober normaliter aangemerkt wordt als een droge maand, was er dit jaar sprake van behoorlijk regenval. ‘Niet zo veel regen dat de velden onder water liepen, maar de gewassen konden wel gevoed worden met water’, zegt de voorzitter van de Landbouw Coöperatie Kwatta, Wim Bajnath, aan Dagblad Suriname.
Vanwege de vele regens in oktober was de groente goedkoop vergeleken met de voorgaande jaren waar oktober gekenmerkt werd door droogte. Als gevolg van het tekort aan groente vanwege de droogte, ging de prijs omhoog. Hiervan was er echter geen sprake dit jaar.
De groentesector leunt thans tegen eind van het jaar aan. In deze periode verwacht de voorzitter juist een daling van de groenteprijs. ‘In deze periode wordt er juist veel vlees gegeten. Enkele groentesoorten die wel vlot verkocht worden zijn snijbonen, kropkool, paprika, tomaat en peper.’
Volgens Bajnath is het van groot belang dat er extra rekening gehouden moet worden met de veranderde weersomstandigheden. ‘Maar die hebben we niet in de hand. Waar we denken dat het droog zal zijn, valt er juist meer water.’ Door het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij wordt gepromoot om groente in kassen te telen. Dit is volgens Bajnath niet rendabel. ‘Landbouwers hebben het geld niet om te investeren.’ Daarnaast kunnen slechts bladgroente, paprika, tomaat en kropkool in kassen geteeld worden. De overige groentesoorten waaronder boulanger, antroewa, peper, kool en bananen lenen zich er niet voor om in kassen geteeld te worden.
Daarnaast is het telen in kassen niet lonend voor landbouwers die groente planten voor de export. Hiervoor moeten er namelijk grote stukken beplant worden. ‘Dat is dus helemaal niet lonend. Planten in kassen dekt slechts 15% voor de behoefte aan groente voor de export. Voor het komend jaar heeft de coöperatievoorzitter niet veel verwachtingen. Van groot belang is dat de weersomstandigheden in de gaten gehouden moeten worden. ‘Maar deze hebben we zelf niet in de hand.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!