Discussie over toelating vreemdelingen in bestuur advocatenorde

Discussie moet gevoerd worden onderOp 21 december wordt een nieuwe deken gekozen voor de Surinaamse orde van Advocaten (Sova). De kandidaten zijn Teresa Patterson, Sharmila Banarsi, Harish Monorath (tevens assembleelid voor Nieuw Suriname) en Humphrey Schurman. Vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar is Stanley Marica, die vijf jaar heeft gediend, genoodzaakt af te zwaaien als deken. Van de vier kandidaten hebben Patterson en Monorath reeds zitting in het huidige bestuur. In een vraaggesprek met Dagblad Suriname geeft Monorath aan dat bij wet limitatief is opgesomd wie zich kandidaat mag stellen als deken van de Surinaamse Orde van Advocaten. Zo moet een kandidaat de Surinaamse nationaliteit bezitten en woonachtig zijn in Suriname. Monorath geeft aan dat de rechtsvraag in deze is of de wetgever bij het maken van de wet specifiek de bedoeling heeft gehad, dat alleen Surinamers zich kandidaat mogen stellen. Hij geeft aan dat advocaten naar het buitenland gaan om zich verder te specialiseren en na verloop van tijd keren zij terug naar Suriname met, in de meeste gevallen, een andere nationaliteit. Op de vraag of hij het discriminatoir vindt dat Nederlandse advocaten wel werkzaamheden in Suriname mogen uitvoeren, maar geen zitting mogen nemen in één van de bestuursfuncties van de orde van advocaten geeft hij aan dat het nu te prematuur is. Hij vindt dat er een brede discussie onder de advocaten gevoerd moet worden om na te gaan wat leeft onder de advocaten, of zij wel of geen voorstaander van zijn. Er kan indien gewenst een wetsvoorstel ingediend worden om ook mensen met andere nationaliteiten toe te laten tot één van de bestuursfuncties van de orde. Hij geeft aan dat hij er niet tegen is dat mensen met andere nationaliteiten worden toegelaten tot de orde, maar de discussie moet eerst gevoerd worden.
Hugo Essed, van beroep advocaat, vindt het discriminatoir dat advocaten met een Nederlandse nationaliteit wel in Suriname mogen werken, maar geen bestuursfuncties binnen de orde mogen bekleden. Hij kan zich helemaal verenigen met Monorath als die zegt dat er een brede discussie gevoerd moet worden onder de advocaten over het al dan niet toelaten van advocaten met een Nederlandse nationaliteit tot bestuursfuncties binnen de orde. Het is van belang dat mensen in het bestuur een breed maatschappelijke draagvlak hebben. Hij geeft verder aan dat de commissie onder leiding van Veldema enkele voorstellen heeft aangedragen bij de minister van Justitie en Politie om mensen met een Nederlandse nationaliteit toe te laten tot bestuursfuncties binnen de orde. Weliswaar geldt dit niet voor de deken. Persoonlijk juicht Essed dit toe, omdat dit in ieder geval een stap is om Nederlandse advocaten toe te laten tot één van de bestuursfuncties. In de advocatenwet staat dat de orde wordt bestuurd door een raad van bestuur. Verder wordt ook aangegeven dat leden van de raad slechts verkiesbaar zijn als ze de Surinaamse nationaliteit hebben en de leeftijd van 65 jaar nog niet hebben bereikt. Essed geeft verder aan geen ambities te hebben. Weliswaar is hij één van de meest actieve leden die de raad ondersteunt bij het doen van bijvoorbeeld voorstellen aan de regering.
Voor Monorath maakt het niet uit of hij al dan niet gekozen wordt tot deken, hij zal de gekozen deken blijven ondersteunen zolang hij zich kan terugvinden in de filosofie en de werkwijze van de persoon. De deken heeft onder andere als taak om klachten te behandelen die gaan over geschillen tussen advocaten en cliënten.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!