Suriname heeft jaarlijks 1.500 tot 2.000 tienermoeders

Op vrijdag 6 december werd in het Wyndham Garden Hotel een brunch gehouden in het kader van de jaarlijkse publicatie van de “State of the World Population”. De focus van de publicatie dit jaar is ‘Motherhood in Childhood- facing the challenge of adolescent pregnancy’. Minister Ismanto Adna van Sport- en Jeugdzaken gaf tijdens de openingstoespraak aan dat Suriname jaarlijks tussen de 1.500 en 2.000 tienermoeders telt. In een gesprek met Dagblad Suriname wordt dit aantal bevestigd door Harlequin-Grauw, onderdirecteur Jeugdcentra.
Bij het ministerie wordt er een project Scholierenmoeders uitgevoerd met als doel het begeleiden van scholierenmoeders, die na hun zwangerschap terug willen naar school. Er is een verslag, mapping, uitgebracht over het ressort Latour. In de praktijk is gebleken dat er in dit ressort veel tienermoeders voorkomen. Verder zal het ministerie buurtcentra opzetten met als voornaamste doel, het begeleiden van de tienermoeders. Het eerste pilot-project zal uitgevoerd worden in het gebied Ramgoelam. Harlequin-Grauw geeft aan dat het ministerie het complexe vraagstuk “comunity based” wil aanpakken. De centra zullen niet alleen dienen voor het begeleiden van de tienermoeder, maar ook voor het begeleiden van mensen in het gezin. Hierbij kan gedacht worden aan de ouders alsook de grootouders van de tienermoeder. “Het probleem moet bij ‘the bottem’ aangepakt worden”, vult ze aan. Op zo een manier kan het fenomeen van hangjongeren en jeugdcriminaliteit voorkomen worden.

error: Kopiëren mag niet!