Omstreden verdeling van waterpompen

De eens zo rustige gemeenschap van La Poule is verontwaardigd over de handelingen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Het ministerie heeft onlangs een gift gekregen van China om ontwikkeling te brengen in de landbouwsector. Deze gift heeft er toe geleid dat er waterpompen aangeschaft zijn, die verdeeld worden onder de landbouwers van Suriname. Echter is het de gemeenschap van La Poule opgevallen dat er nu geen waterpompen meer verstrekt worden wanneer men vraagt om ervoor in aanmerking te komen, tenzij men contact heeft met de politieke partij Pertjajah Luhur (PL).
De bewoners van La Poule hebben de districtcommissaris er al over gesproken en die heeft beloofd er werk van te maken, maar kan geen beloftes maken dat landbouwers er aanspraak op kunnen maken.
“LVV had geen overzicht van welk pompen aanwezig waren. De pompen liggen bij OW en wanneer men weghaalt, weet men hoeveel er weggehaald zijn en naar welk ressort die gegaan zijn. We proberen dat op een zo goed mogelijke manier te coördineren dat het bij de ressorten terechtkomt. Het zijn de ressortleiders die ervoor zorgen dat de waterpompen bij de boeren komen, omdat zij dichter bij hen staan”, reageert Soeresh Algoe, directeur van LVV, die belast is met het verdelen van de waterpompen.
“China heeft een input gegeven aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er zijn 180 pompen ontvangen en 103 zijn er al verstrekt. De pompen zijn verstrekt aan Good Agricultural Practitioners (GAP) geregistreerde boeren. Dit is stopgezet vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken, daarom worden er geen pompen meer verstrekt.”
Na het stopzetten de verstrekking van waterpompen is LVV begonnen met het in kaart brengen van alle landbouwers om vervolgens verder te gaan met de distributie ervan. Dit is omdat LVV een ander overzicht wil met meer dan alleen GAP-landbouwers. Ook landbouwers met een groot landbouwareaal en landbouwers die samenwerken in organisaties moeten een waterpomp krijgen, vind LVV.
In het begin was er een voorkeur naar GAP geregistreerde boeren, omdat deze beter gestructureerd zijn en produceren voor de export. LVV vind dat de boeren die kunnen samenwerken een pomp moeten krijgen, omdat de pompen dan beter benut worden. De kosten worden minder en dat draagt bij aan een beter winstpercentage. Soeresh Algoe laat weten aan Dagblad Suriname dat volgende week de lijst met landbouwers door LVV zal zijn opgesteld. Deze wordt dan naast de lijst met GAP geregistreerde landbouwers gelegd en wordt gekeken wie de resterende 77 pompen zullen krijgen. “Mijn streven is wel om in de week van 18-19 december weer te beginnen met het verdelen van de waterpompen”, aldus Soeresh Algoe.

error: Kopiëren mag niet!