Akshay Phagoe: Ik wil mijn cultuur behouden

Akshay PhagoeDe 17-jarige Akshay Phagoe wil de Baithak Gana cultuur in Suriname behouden. Geen wonder dat hij op 16-jarige leeftijd werd uitgeroepen tot Dhol Champ van Suriname in juni 2013. Het was een dhol contest welke georganiseerd was door Sores in de Olifant. Toen ik 4 jaar oud was begon ik reeds de dhol te bespelen. Ik heb veel van mijn vader, Waldi Phagoe, geleerd die 35 jaar dhol heeft gespeeld. Eigenlijk wou ik drum bespelen, maar later kreeg ik toch interesse voor de dhol. Akshay volgt ook al ongeveer 10 jaren lessen bij de Indian Cultural Centre (ICC). Hij is aangesloten als dholspeler in Waldi’s Semi Classical Group. De jonge muzikant vindt het geweldig dat hij dhol heeft gespeeld voor topzangers zoals Devindra Singh, Angad Bholasingh, Harry Sewbalak, Motimala Bholasingh, Kries Ramkhelawan, Pradeep Sewsaran en Ashnie Matadien. Ik heb ook opgetreden in Nederland, Mauritius en Trinidad & Tobago. Volgens Akshay is het slaginstrument, dhol, erg interessant en is een stukje cultuur van ons. Het is net zo dat een ieder dit slaginstrument kan bespelen, zegt Akshay. Maar als je het echt wil zal het zeker lukken door te oefenen. Tegenwoordig zie je weinig jongeren die de cultuur overnemen. Hij hoopt ook daarom dat de jongeren hun tijd niet verspillen aan negatieve dingen, maar doen aan sport of muziek. Ga niet op de hoeken staan, het levert je niets op, zegt Akshay. De muzikant zit in de tweede klas van het NATIN en wil architect worden. Naast dhol, heeft hij ook andere hobby’s. Ik hou van paardrijden. Dat doe ik graag in mijn vrije tijd. Op 15 december doet Akshay mee met de paarden race te Nancy’s Horse Rack.

error: Kopiëren mag niet!