Discussie over Tienerzwangerschappen te Brokopondo

De medische zending is bezig met een project in Brokopondo waarin de didactische input vanuit de internationale zwangerschapsontwikkeling omgezet wordt in een praktische instelling om de tienerzwangerschappen terug te dringen. “Er zijn 10 tot 15 tienerzwangerschappen per jaar in Brokopondo”, laat Ninon van Eer, coördinator van het project, weten. Daarom is het project in deze plaats gestart.
Tienerzwangerschappen voornamelijk bij Marrons en Hindoestanen
Onderzoek wijst uit dat tienerzwangerschappen voornamelijk bij de Marron bevolkingsgroep voorkomen, gevolgd door de Hindoestaanse groep. Het onderzoek is gedaan in Paramaribo, nadat de medische zending de informatie kreeg dat er veel tienerzwangerschappen voorkomen in het binnenland. “Gemiddeld krijgen Marrons en Creoolse vrouwen de meeste kinderen”, vermeldt Ninon van Eer. Nu zijn de bevolkingsgroepen geïdentificeerd voor Paramaribo.
Met deze informatie heeft de medische zending afgelopen vrijdag een kick-off gegeven om tienerzwangerschappen terug te dringen. Door een discussie te starten tussen jongeren en ouderen worden de wensen en behoeften van de jeugd kenbaar gemaakt. Op zich is dit al een hele prestatie, omdat de jongeren uit het binnenland niet erom bekend staan dat ze hun gevoelens uiten en bespreken. Met name het correcte condoomgebruik stond centraal en het gesprek over de gevolgen van tienerzwangerschap voor de ontwikkeling van de vrouw.

error: Kopiëren mag niet!