Reacties op overlijden Mandela

Vanuit heel de wereld reageren wereldleiders, politici en prominenten op het overlijden van Nelson Mandela (95). Hieronder een overzicht van enkele van die statements.
George W. Bush
Oud-president George W. Bush: ,,Laura en ik vieren samen met het volk van Zuid-Afrika het leven Nelson Mandela. President Mandela was een van de grote krachten voor vrijheid en gelijkheid in onze tijd. Hij droeg zijn last met waardigheid en gratie en onze wereld is beter af met zijn voorbeeld. Deze goede man zal worden gemist maar zijn bijdragen zullen voor altijd voortleven.”
Ban Ki-moon
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon: ,,Een gigant voor rechtvaardigheid en een nuchtere menselijke inspiratie. Niemand deed meer in ons tijdperk voor de waarden en ambities van de Verenigde Naties. Ik zal zijn onbaatzuchtigheid en zijn diepe gevoel van een gemeenschappelijk doel nooit vergeten.”
David Cameron
De Britse premier David Cameron noemt Nelson Mandela ,,een held van onze tijd”. Met hem is ,,een groot licht uitgegaan in de wereld”, meldde Cameron in een eerste reactie via Twitter. Boven het kantoor van de premier in Londen wordt de vlag halfstok gehangen.
Martin Schulz
Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement: ,,Zuid-Afrika verliest zijn vader, de wereld verliest een held. Ik betoon mijn respect aan een van de grootste mensen van onze tijd. Nelson Mandela is vandaag gestorven maar zijn erfenis zal altijd blijven. Hij was een vechter, een leider en een bron van inspiratie voor zoveel mensen in Afrika, Europa en de hele wereld. Als erkenning voor zijn strijd ontving hij in 1988 de eerste Sacharovprijs voor de vrijheid van denken van het Europees Parlement. Mandela gaf met zijn leiderschap een nieuwe betekenis aan woorden als vrijheid, gelijkheid, rechtvaardigheid, verzoening en vergeving. Ik zou willen dat de wereld meer leiders had als Nelson Mandela. Vaarwel Madiba, uw strijd leeft voort in de harten van miljoenen.”
Van Rompuy en Barroso
EU-president Herman van Rompuy en voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso: ,,Dit is een zeer droeve dag, niet alleen voor Zuid-Afrika, maar voor de hele internationale gemeenschap. We rouwen om de dood van een van de grootste politici van onze tijd.” Van Rompuy en Barroso zien Mandela als ,,symbool van gerechtigheid, vrijheid en respect voor de mensenrechten” en roemen zijn voorbeeld. ,,Hij leerde ons een belangrijke les in verzoening, politieke transitie en sociale verandering.” Namens de EU condoleren ze de familie en het Zuid-Afrikaanse volk met de dood van Mandela.
Thabo Mbeki
Thabo Mbeki, die Mandela in 1999 opvolgde als president van Zuid-Afrika: ,,Zijn dood markeert het einde van een historisch tijdperk van heldendaden.” Mbeki noemt het overlijden van Mandela een triest moment voor zijn familie. ,,Maar het is ook een persoonlijk verlies voor ons, want hij was decennialang onze gids.” Terwijl het land rouwt, is Mandela’s missie nog niet vervuld, zegt Mbeki. ,,We moeten de fundamentele vraag stellen wat we moeten doen om een democratisch, niet-racistisch, niet-seksistisch en welvarend Zuid-Afrika op te bouwen.”
Angela Merkel
De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemt de overleden oud-president van Zuid-Afrika ,,een lichtend voorbeeld voor de wereld”. ,,Vele jaren in de gevangenis konden Nelson Mandela niet breken of verbitteren. Uit zijn boodschap van verzoening is uiteindelijk een nieuw, beter Zuid-Afrika ontstaan.” Merkel roemt verder de geweldloze manier waarop Mandela zich tegen het racisme verzette.
Hans van den Broek
Met het overlijden van Nelson Mandela is een bijzonder icoon heengegaan. Dat laat Hans van den Broek, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, donderdagavond weten. ,,Ik heb buitengewoon respect voor deze icoon in de internationale geschiedenis.”
Mandela, die het symbool werd voor de strijd tegen apartheid, wordt door Van den Broek geroemd om zijn invloed in Zuid-Afrika en de wereld. ,,Mandela is van enorme invloed geweest op het beëindigen van de apartheid. Het nieuws van zijn overlijden is buitengewoon triest en schokkend.”
Als lid van de Europese Commissie was Van den Broek aanwezig toen Mandela als president van Zuid-Afrika in 1994 werd ingehuldigd. ,,Wat ik met name zo bijzonder vond is dat hij, na 27 jaar gevangen te hebben gezeten, na zijn vrijlating niet de tegenstellingen onderstreepte, maar de dialoog zocht. Er leek bij hem geen spoor van wrok of wraakgevoelens te bekennen. Hij wilde overleg, overleg en nogmaals overleg.”
De oud-minister van Buitenlandse Zaken ziet dat Zuid-Afrika nog altijd problemen kent. ,,Helaas moeten we constateren dat er nog altijd veel tegenstellingen bestaan binnen Zuid-Afrika en ook in zijn partij, het ANC. Dat is, om het zacht uit te drukken, niet 100 procent positief.”
Het overlijden komt voor Van den Broek niet onverwacht. ,,We wisten al geruime tijd dat hij op leeftijd was en zijn gezondheid afnam. Het nieuws van zijn overlijden is en blijft echter buitengewoon triest en schokkend.”

error: Kopiëren mag niet!