Mahinder Jogi: ‘Geklets rond zwarte of witte Piet is nonsense’

‘Dat heel geklets rond de zwarte of de witte Piet bij de viering van het Sinterklaasfeest is een grote nonsense,’ aldus het VHP-assembleelid Mahinder Jogi tegenover Dagblad Suriname. Hij kan het zich niet voorstellen dat een discussie die in Nederland werd gevoerd al overgenomen is in Suriname en dat de scholen door het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling erop zijn gewezen om liever geen Sinterklaas viering te hebben op hun scholen. ‘Onderwijs moet zijn werk naar behoren gaan doen en geen plezier van de kinderen gaan ontnemen. Laten zij de bushouders op tijd uitbetalen en ervoor zorgen dat alle kinderen toegang hebben tot het onderwijs.’
De volksvertegenwoordiger kan het zich niet indenken date en discussie op volwassen niveau helemaal wordt doorgetrokken naar de belevenis van de schoolkinderen. Volgens traditie is het zo dat aan het begin van de decembermaand het Sinterklaas feest wordt gevierd op de lagere scholen. De Sinterklaas komt dan langs met zijn zwarte Piet. Er worden snoepjes uitgedeeld. Kinderen zitten reikhalzend uit te kijken naar dat moment. ‘Ik weet niet hoe bepaalde mensen zich aangesproken voelen door de benaming zwarte Piet. Oke dan hebben we een bruine Piet in Suriname,’ aldus Jogi die aangeeft dat hij dit festiviteit zaterdag uitbundig gaat vieren met de kinderen van zijn buurt. ‘Ik ga die kinderen de gezelligheid en de prêt echt niet ontnemen. We hebben onze Sinterklaas en bruine Piet al ready.’
Maar zijn collega parlementarier van de NDP, Jenny Warsodikromo die 25 jaren in het Onderwijs heeft gezeten, is juist de mening toegedaan dat er liever geen Sinterklaas viering op school met de Zwarte Piet moet plaatsvinden. ‘Dat is afkijken van Nederland, laten we onze eigen ding doen.’ Zij onderkent dat er kinderen waren die wild anthiousast waren on de Sint een hand te schudden. ‘Maar er waren ook kinderen die huilden en schreeuwden, zo bang waren ze voor die zwarte Piet.’
Warsodikromo zegt dat Suriname liever moeten afstappen van de Sinterklaas viering op scholen. Aan het begin van december kan in verband met kinderdag een leuk feestje op school gehouden worden met een goochelaar en clown. ‘Dat vinden die kinderen best ook leuk.’ Ook kan een talentenjacht georganiseerd worden. ‘Kortom, we kunnen de kinderen ook flink verwennen met lekkere hapjes en drank. Aan hen voorhouden dat die dag special voor hun is. Dat kan toch ook zonder de Sinterklaas en pieterbaas?’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!