Buitenriolering, theorie en praktijk

Kuldipsing, Buitenrioleringsystemen, theorie en praktijkHandelmaatschappij Kuldipsingh heeft in samenwerking met haar toeleveranciers Dyka BV
(kunststofleidingsystemen) en Nering Bögel (straatkolk- en putafdekkingen) een workshop georganiseerd op 27 en 28 november met als kernthema ‘Buitenriolering, theorie en praktijk’.
Op de eerste dag werd het gedeelteontwerp, ontwikkeling en installatie in het bijzonder voor de ontwerpers en voorschrijvers behandeld. Op de tweede dag lag het accent meer op de regelgeving voor de installatiepraktijk in de sleuf en de werkelijke uitvoering daarvan. Dyka BV en Nering Bögel toonden verschillende productinnovaties: de Ultra Kyma rioleringsbuizen tot 800 mm diameter, de bandkolk en een nieuwe techniek voor het plaatsen van putafdichtingen. Henk Meerman gaf een presentatie van de onderzoeken aan het gedrag van kunststofleidingsystemen in de grond en de consequentie voor de aanleg en installatie. Daarna presenteerde Henrie van Geneijgen aanlegtechnieken voor het plaatsen van putafdekkingen in het straatoppervlak. Iedere sessie werd gevolgd door een vragenkwartiertje waar de aanwezigen gretig gebruik van maakten. Er ontstond een uitwisseling van regelgeving en de lokale aanlegpraktijk van kunststofleidingsystemen in Suriname.
Er was tijd ingeruimd om in een informele en gezellige sfeer de verschillende visies rond de thematiek van kunststofleidingsystemen en putafdekkingen uit te wisselen. Het gehele gezelschap is later per bus naar één van de Kuldipsingh-ondernemingen gereden voor de praktijksessie. Peter Rijmers en Henk Meerman gaven uitleg aan de hand van verschillende kunststofproducten, onder meer een kunststofinspectieput en een knevelinlaat en hoe deze functioneren in de praktijk. Enkele van de workshopparticipanten werden in de gelegenheid getseld om de daad bij het woord te voegen; zij monteerden de knevelinlaat op de buis en daarna volgde de daadwerkelijke aanleg van leidingsysteem in de sleuf. De sessies met theorie en praktijk aan elkaar gekoppeld werkten erg illustratief . Je kreeg daardoor het werkelijke beeld hoe zaken in de praktijk werken. Na afloop kregen alle aanwezigen nog een leuk aandenken. Het geheel was goed opgezet en de participanten hebben hun kennis op dit gebied wel degelijk kunnen verrijken.

error: Kopiëren mag niet!