Kinderdag anno 2013

Goedoe PaHet is vandaag 5 december en in Nederland viert men Sinterklaas. Wij in Suriname vieren echter Kinderdag. Hier vergeten wij even die belachelijke discussie in Nederland die gevoerd word door gefrustreerde volwassenen en richten we ons op datgene waar het echt om draait: de kinderen.
Zwarte Piet is nu een Elfje of een Candy Queen
Onlangs werd in de Hermitage Mall de jaarlijkse Sinterklaasviering gehouden. Ouders brachten hun kinderen om bij de Goedheiligman op schoot te zitten en een kado in ontvangst te nemen. Opvallend, eigenlijk onopvallend omdat het de kinderen niks uitmaakte, was dat er geen Pieterbazen bij waren. De Sint werd geholpen door Elfjes en de Candy Queen! Net zo leuk en, in tegenstelling tot de Zwarte Pieten, heel erg van deze tijd. Zonder enige discussie een nieuwe modernere versie van een aloude traditie!
Waar is Gudu P’pa gebleven?
Het is niet de eerste keer dat we proberen een nieuwe manier te vinden om het Kinderfeest te vieren. Enkele jaren gelden kwamen we met Gudu P’pa op de proppen. Een welvarende oudere Surinaamse man die kadootjes gaf aan de lieve kinderen. Volgens sommigen is het idee ontsproten naar voorbeeld van Goedoe Goedoe Thijm, de bekende zanger van weleer die het ook leuk scheen te vinden om kadootjes uit te delen.
Maar haast niemand weet nog wie Gudu P’pa is. Of Goedoe Goedoe Thijm. De meest bekende historicus van het land, Andre Loor, vertelt ons dat het twee verhalen zijn die door elkaar lopen. De zanger was een boeiend figuur die liedjes maakte voor 5 cent per stuk. Hij vertelt ons ook dat het fenomeen Gudu P’pa twintig jaar geleden in het leven werd geroepen. Echter gebruikt niemand die naam en is ‘Sint’ er altijd in gebleven. Hij benadrukt dat Kinderdag toch vooral moet gaan om de kinderen. Dat ze vooral lieve kinderen moeten zijn die goede burgers worden in de samenleving.

error: Kopiëren mag niet!