Onderscheid illegaal en legaal hout belangrijk voor behoud bos

Seminar regionale capaciteitsopbouw inzake hout legaliteit van SurinameTropenbos International afdeling Suriname organiseert 28 en 29 november een seminar over regionale ontwikkeling voor legale houtwinning in Suriname bij Courtyard Marriot Hotel. Volgens Rudi van Kanten, directeur Tropenbos International Suriname, ziet de houtwinning van Suriname er rooskleurig uit. De houtwinning is goed op weg en voldoet aan de standaarden die nodig zijn om op een goede manier te kunnen exporteren. “Er is een status bereikt waarbij de hele activiteit op een niveau komt dat hoog genoeg is om op internationaal niveau mee te kunnen draaien. Wat in Suriname krachtiger moet worden aangepakt, zijn de financieringsmechanismen, omdat de bank de houtsector als grote risico ziet. Er wordt te weinig aandacht aan de bossector gegeven.” Rudi van Kanten praat dan niet alleen over de bossen die door de houtsector worden gebruikt, maar ook over de gemeenschapsbossen. Dit zijn stukken bos die door een gemeenschap gebruikt kunnen worden. Veelal komen hier duurzame producten vandaan zoals bosvruchten of materiaal voor souvenirs.
Momenteel zijn er vijf bedrijven die internationaal kunnen exporteren doordat de certificering in orde is. Tropenbos International vindt dat de hele export hiervoor aangepakt moet worden. Om een certificering te kunnen krijgen, is het van belang om met bepaalde standaarden te kunnen werken. Wanneer dat gebeurt, krijgt het bedrijf een certificaat en wordt het hout legaal genoemd. Wanneer een bedrijf hout niet volgens de standaarden kapt, noemt men dat illegaal hout. Geschat wordt dat er 10% illegaal hout verwerkt en geëxporteerd wordt, met certificaat. “Van tijd tot tijd worden certificaten gecontroleerd. Een bedrijf loopt dan risico dat de certificering wordt afgepakt”, aldus Rudi van Kanten. In de afgelopen vijf jaar is, volgens de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), de productie van rondhout verdubbeld naar bijna 500.000 m3. De controle door SBB is het afgelopen jaar maar met mondjesmaat verbeterd. In dezelfde tijdsperiode sprak SBB regelmatig van financiële, materiële en toezichthouderstekorten. Het is niet moeilijk voor te stellen dat de gebrekkige staat van regulering van de bossen van Suriname een extra voedingsbron is voor het vermengen van illegaal met legaal hout.
In een land als Suriname, waar het niet opvalt wanneer er meer of minder bomen staan, zou het bos voor elke Surinamer belangrijk moeten zijn. De groene kleur van de nationale vlag van Suriname staat voor de vruchtbaarheid van het land. Die vruchtbaarheid wordt onder andere gevoed door de bossen. Suriname is een laatste plaats waar nog zoveel bos is. Het is een unicum in de wereld en de reden waarom veel toeristen naar het land toekomen. Er is geen reden om te stoppen met bosbouw en houtkap. Wanneer dit op een verantwoorde manier gebeurt, kan men in de toekomst de bossen behouden. Daarom is het zo belangrijk dat het verschil tussen legaal en illegaal hout gemaakt wordt. Dit verschil zorgt namelijk ervoor dat bos beheerd kan worden voor nu en latere generaties. De bestrijding van de mazen die in de regelgeving zitten kan middels het exporteren van verwerkt hout. Momenteel wordt alleen rondhout geëxporteerd. Dit betekent dat een boom gekapt wordt en alleen de stam in ruwe vorm getransporteerd wordt. In het buitenland wordt het verwerkt tot planken, bouwhout en ander materiaal. Wanneer hout hier in Suriname bewerkt wordt, geeft dat een toegevoegde waarde aan het product. Het zorgt voor werkgelegenheid en op het product wordt meer verdiend. Dit kan gemakkelijk te verwezenlijken zijn door de export van rondhout duurder te maken dan dat van verwerkt hout. Dit zorgt ervoor dat de sector automatisch gestimuleerd wordt om hout te verwerken.
Het tweedaagse seminar van Tropenbos International bestaat uit sessies die belichten wat er nodig is om legaliteit te verstevigen en wat Suriname kan leren van andere landen waarbinnen Tropenbos International nog meer opereert. Vanuit deze sessies zal een discussie tot stand komen die zal leiden tot een aantal aanbevelingen. Deze aanbevelingen zullen voorgelegd worden aan bedrijven en de overheid. Samen zal een pad uitgestippeld moeten worden om de houtsector tot een duurzame industrie te maken. De rol van Tropenbos International is niet alleen optreden als gastheer. Ook verschaft de organisatie informatie op basis waarvan men betere beslissingen kan nemen. Daarnaast is Tropenbos bereid om in het proces met de overheid, bedrijven en gemeenschappen tot een plan te komen om illegaliteit verder terug te dringen.

error: Kopiëren mag niet!