Stopzetting TWK gepensioneerden was afgesproken

Enkele gepensioneerde ambtenaren waren ontevreden toen ze zagen dat er geld van hun pensioen was afgetrokken. Armand Deekman legde de gepensioneerden gisteren tijdens de vergadering uit dat het de TWK is die terug is genomen. ‘Het was afgesproken dat de terugwerkende kracht voor een jaar zou duren. Dat hebben wij als bond de leden vorig jaar ook voorgehouden’, aldus Deekman. De terugwerkende kracht is vorig jaar november ingegaan. Enkele gepensioneerden uit de overheidsdienst zijn dat al vergeten. Ook hebben enkele hun berekeningen al gemaakt, zegt de voorzitter van de Bond van Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst. Deekman zegt dat na de uitleg de gepensioneerden wel begrip konden opbrengen. Na de vergadering verklaarden enkele gepensioneerden tegenover Dagblad Suriname het niet te kunnen begrijpen dat de regering hun geld geeft en het dan terugneemt.
Een groep overheids gepensioneerden, die voor 2008 met pensioen is gegaan, kreeg 46% TWK en de andere groep, die na 2008 en voor december 2010 met pensioen is gegaan, heeft 23% TWK ontvangen. De regering wilde vorig jaar de TWK niet in een maand betalen, dus is er afgesproken de betaling over 12 maanden uit te betalen.
De gepensioneerden zijn ook van mening dat ze recht hebben op 10% verhoging. Actief dienende ambtenaren hebben in 2012 een 10% salarisverhoging gehad. Volgens het begrip welvaartvast pensioen zouden de gepensioneerden ook aanspraak moeten maken op die 10%, zegt Deekman. Zodra de actieve ambtenaren iets krijgen, moeten de gepensioneerden hetzelfde krijgen, is Deekman van mening.
In het Staatsbesluit 2013 nummer 10 is het welvaartvastsbesluit ingetrokken, waardoor de 10% niet uitbetaald kan worden. Waar de bond nu naar streeft, is dat het laatste staatsbesluit wordt opgeschort.

error: Kopiëren mag niet!