Waterproject Galibi opgeleverd

Waterprojekt Galibi opgeleverdAfgelopen zondag is het waterproject van Galibi technisch opgeleverd. Het dorpsbestuur ziet dit als een bijzondere mijlpaal voor de gemeenschap. De drang naar een goede drinkwatervoorziening was de laatste jaren sterk toegenomen. Vooral in Langamankondre had men te kampen met slechte watervoorziening. Er werden kilometers gelopen voor een emmer water. In de vroegere tijd ging men zelfs naar de Franse oever, waar er een waterbron is. Daar werd water opgeslagen om vervolgens weer over te steken naar het dorp. Om de gemeenschap van goed drinkwater te voorzien, was men voorstaander van boringen op zoek naar water. ‘U moet trots zijn. Het is van u, daarom moet u het goed onderhouden’, zei dorpshoofd Ramses Kajoeramari aan het goed opgekomen volk.
Het Vlaamse waterbedrijf ‘De Watergroep’ heeft de waterbak in 9 dagen tijd gerealiseerd. De inhoud is 56.000 liter. Dat de watervoorziening gegarandeerd blijft, zal uit 3 fasen stroom gekregen worden door de zonnepanelen, die door een Surinaams bedrijf zijn geleverd. Ten tweede zal de stroom gekregen worden uit de dorpsgenerator en het waterstation heeft een eigen lichtgenerator. Het dorpsbestuur herinnerde de gemeenschap eraan om bij eventuele klachten zich te wenden tot de medewerkers van de watervoorziening, zodat zij de expertise hiervan op de hoogte stellen. Dorpshoofd Pane deed een beroep op de medewerkers om vaak veldbezoeken af te leggen. Een goed opgeleide persoon zal de gehele verantwoordelijkheid dragen van het station. Ir. Frank de Poortere, de directeur van het Belgisch bedrijf, zei dat het een heel groot plezier voor hem is om voor de gemeenschap en met gemeenschap te mogen werken. Hij riep de gemeenschap op om niet te vrezen, want alles komt goed met de drinkwatervoorziening.
De heer Poortere hoopt dat de inspanningen van hun samen met de gemeenschap zal leiden tot 24 uur water in Galibi. Het project is tot stand gekomen in opdracht van het ministerie van Regionale Ontwikkeling in samenwerking met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Het is gefinancierd door Stichting FOB (Stichting Fondsontwikkeling Binnenland). Ook de Franse gemeenschap van Awala/Yaliamapo heeft haar bijdrage geleverd voor de totstandkoming van dit project. Deze geste is dankbaar aangenomen door de gemeenschappen van Galibi. Zij waren vanaf het prille begin betrokken bij het project.

error: Kopiëren mag niet!