Rudolfo Palmtak: ‘Trein goedkoop en veilig’

Rudolfo PalmtakNet voor het commissariaat van Para staat een deel van de ‘locomotief’. Dat is de trekker van de trein die in Suriname fungeerde tussen 1905 en 1960. Met een waar volksfeest werd in 1905 het eerste traject – van Paramaribo naar Republiek bij vliegveld Zanderij – in gebruik genomen. Uiteindelijk was het gehele traject van 180 kilometer in 1912 gereed. Het is de één voor de laatste trein die reed in Suriname. De locomotief heeft gereden tussen station Onverwacht en Bronsweg en heeft dienst uitgevoerd voor het toenmalige ‘s Landspoort. Rudolfo Palmtak, één van de oude bewoners van Para, tevens oud-lid van de commissie om treinen weer leven in te blazen, zegt dat we in Suriname de ontwikkeling kunnen stimuleren door het treinverkeer te revitaliseren. Palmtak vindt dat het treinverkeer veilig en goedkoop is. Voor deze machines zou Suriname stookolie kunnen gebruiken. Diesel en benzine zijn veel duurder en elektriciteit voor treinen is meer voor de ontwikkelde landen. Ook zou het treinverkeer een trekpleister kunnen zijn voor toeristen. De ‘Para’ is een trein die in het verleden een vervoersmiddel was in dit district. Maar vooral de “Para” verkeert in een erbarmelijke staat. Vanmiddag hadden de twee treinen veel bekijks van vooral kinderen en werd het als speelplaats gebruikt.
De toenmalige gouverneur ir. C. Lely kwam met het initiatief om het noordelijke en zuidelijke gedeelte van Suriname te verbinden met een spoor. Al vanaf midden jaren ‘30 liep de belangstellingvoor het treinvervoer in Suriname al terug. Veel van de in te rijden producten uit het binnenland bereikten Paramaribo ook al op andere manier. Minder treinverkeer leidde uiteindelijk tot verval van baanvakken. Rond 1960 vertrok de laatste trein uit Paramaribo. En medio jaren ‘80 was het helemaal gedaan met het treinverkeer in de rest van Suriname en sloot ook het station Onverwacht. Vanaf die tijd staan de laatste wagons en treinstellen als oud ijzer weg te roesten in en bij de remise van het station van Onverwacht.
President Bouterse kondigde op 13 september een tramverbinding aan van Paramaribo naar Onverwacht. Als alles goed zit moet de tramverbinding komen voor 2015. Bouterse zei dat zijn adviseur Eddy Jozefzoon zich zal bezig houden met de planning.

error: Kopiëren mag niet!