Moody’s herbevestigt Suriname’s Ba3, positive outlook rating met positieve vooruitzichten

Het ratingbureau Moody’s heeft zojuist haar nieuwe rating rapport uitgebracht. In het rapport herbevestigt dit ratingbureau zijn Ba3 rating met positieve vooruitzichten (Moody’s press release van August 14 2012). Dit betekent een reële mogelijkheid voor een rating upgrade in het komende jaar, zolang het macro-economisch evenwicht wordt hersteld en economische hervormingen worden doorgevoerd. Naar het oordeel van het kredietbureau heeft Suriname gunstige vooruitzichten voor groei en houdbare ratio’s. Echter merkt ze op dat Suriname nog steeds in hoge mate kwetsbaar is voor prijsschokken, gezien het feit dat onze economie sterk afhankelijk is van goud- en olie-export, evenals een lage institutionele capaciteit heeft.
Volgens het kredietbureau moet het land de belangrijkste zwakke punten aanpakken om zodoende de economie te plaatsen op een duurzaam en stabiel groeipad. In een visie die vaak wordt herhaald in het verslag zouden de economische vooruitzichten en de credit rating aanzienlijk verbeteren als het Spaar-en Stabilisatiefonds operationeel wordt. Het wetsontwerp voor de Spaar-en Stabilisatiefonds wordt momenteel behandeld in de Nationale Assemblee. De oprichting van dit fonds zou de blootstelling van de regering aan prijsschokken en de procyclische discretionaire uitgaven van grondstofinkomstenmeevallers verminderen.
Volgens Moody’s kunnen de volgende drie factoren leiden tot een verbetering van de credit rating: 1) een succesvolle invoering van het Spaar-en Stabilisatiefonds ; 2) een reductie in de Staats afhankelijkheid van financiering van de Centrale Bank van Suriname en verdieping van de lokale obligatiemarkt voor staatswaardepapier, en 3) het verminderen van de dollariseringsgraad van het banksysteem.”

error: Kopiëren mag niet!