Kenneth Themen: ‘Deel schoolvervoer rijdt niet, maar er is geen staking’

Kenneth ThemenKenneth Themen, voorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), laat in een reactie weten dat ‘de OBS niet staakt en ook niet van plan is te staken’. Er is een beroep gedaan op de bus- en boothouders om te blijven rijden, maar dat is geen verplichting. Ook zegt Themen dat hij geen garantie kan geven, omdat hij zijn leden niet verplicht te rijden. Er zijn vanaf maandag enkele bus- en boothouders die zijn gestopt met het vervoeren van schoolkinderen, omdat zij geen geld hebben voor benzine. ‘De groep wordt met de dag meer, maar dat wilt niet zeggen dat de OBS staakt en tot gisteren was het een kleine minderheid. De bus- en boothouders hebben vanaf augustus geen cent gezien, omdat zij voor de vakantiedagen niet uitbetaald worden.’
De stukken liggen sinds vorige week donderdag bij de centrale betaaldienst. De betalingen zouden binnen een dag moeten geschieden, de stukken zijn intussen al goed bevonden. ‘Als ambtenaren elke maand hun salaris kunnen ontvangen, zou het ook moeten lukken dat de leden van de OBS hun geld maandelijks ontvangen’, is de voorzitter van mening. Themen zegt dat het bestuur altijd een beroep doet op de leden niet in staking te gaan onder welke regering dan ook, ‘omdat vakbond en politiek niet samen gaan’. ‘Er moet rekening worden gehouden met de kinderen en de leerkrachten omdat zij de dupe worden als er gestaakt wordt.’
‘Enkele bushouders hebben chauffeurs in dienst en als de regering niet uitbetaalt, kunnen de bushouders hun chauffeurs ook niet betalen. De bushouders zijn een niet weg te denken factor binnen het onderwijsproces.’
Op de meeste middelbare scholen zijn de studenten bezig met hun eerste repetitieronde voor dit kwartaal. De bussen in de garage houden en de boten aan de ketting laten kan leiden tot ontwrichting van het onderwijsproces. De bus- en boothouders zijn verantwoordelijk voor het vervoer van ruim 20.000 leerlingen landelijk naar de verschillende schoollocaties. Een OBS -bushouder zegt aan Dagblad Suriname dat de verantwoordelijke afdelingen van Minov de stukken te laat hebben opgemaakt, waardoor er een vertraging is ontstaan in de afhandeling. Maandelijks stort de overheid SRD 2,5 miljoen voor de circa 350 OBS-schoolvervoerders.
Vandaag heeft de OBS een gesprek met de directeur van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, Kenneth Biervliet.

error: Kopiëren mag niet!