Hoofdinspecteur Ro Levens: ‘Ik las detective verhalen en keek naar politiefilms’

Hoofdinspecteur Ro LevensIn februari van het volgend jaar wordt het precies 38 jaar dat hoofdinspecteur van politie Robur Levens het Korps Politie Suriname (KPS) heeft gediend. Aansluitend op zijn verlof gaat hij met pensioen. ‘Ik heb mijn werk altijd met eer en geweten gedaan’, zei hij tegenover Dagblad Suriname. Hij geeft toe dat hij ook fouten maakte en tekortkomingen had. Maar het staat als een paal boven water dat hij vooral met eer en geweten het KPS heeft gediend.
Als kleine jongen droomde hij om politieman te worden. ‘Ik las detective verhalen en keek naar politiefilms.’ De baan van een politie heeft hem altijd geboeid. ‘Ik vond het leuk.’ Als jongeman ging hij de uitdaging aan en solliciteerde bij het KPS. ‘Bij de eerste sollicitatie was ik al aangenomen.’ De opleiding heeft hij met goed gevolg doorlopen. Wanneer Levens terugblikt op de wijze waarop hij het korps heeft gediend, gaat een gevoel van voldoening en tevredenheid door hem heen.
Behalve dat hij op verschillende afdelingen in Paramaribo te werk was gesteld, was hij ook gedetacheerd in Nickerie. Zo heeft hij 10 jaren gediend bij de toenmalige Technische Opsporings en Herkenningsdienst (TOHD). Deze was een voorloper op de huidige Forensische Opsporing (FO). Ook de Algemene Surveillancedienst had hij onder zijn hoede. Bij de Vuurwapenafdeling heeft hij ook zijn krachten mogen geven en enkele jaren bij het Bureau van de rechter-commissaris. De laatste maanden heeft hij gediend als hoofd van de afdeling Onderzoek Politie Zaken (OPZ). Ook had hij de gelegenheid om het korps te bemoedigen en eventuele plooien glad te strijken als human resource manager.
Zijn boodschap naar de jongeren binnen het korps luidt als volgt. ‘Altijd integer zijn. Als je niet integer bent, kan je vergeten om carrière te maken binnen het korps. Want vroeg of laat val je toch door de mand.’ Volgens de hoofdinspecteur is het heel simpel om carrière te maken binnen het KPS. ‘Je best doen, je opdrachten uitvoeren, je werk naar eer en geweten doen en integer zijn.’
Levens studeerde als meester in de rechten af aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Thans loopt hij stage bij een advocatenkantoor. Hierna zal hij het verzoek doen om toegelaten te worden tot de balie. ‘Maar dat is toekomstmuziek’, aldus hoofdinspecteur Levens. Hij is momenteel ook de voorzitter van de Surinaamse Dambond.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: