‘Personen huiverig voor ministersstoel Financiën’

Winston Jessurun en John van Coblijn‘Personen zijn huiverig voor de ministersstoel van Financiën’, meent zowel het DA’91-assembleelid Winston Jessurun als NPS-topper John van Coblijn. De functie is na een maand nog steeds niet ingevuld. ‘De mensen doen er verstandig aan om deze job als minister van Financiën niet aan te nemen, gezien de huidige verwikkelingen’, sprak Jessurun. Volgens hem zijn er capabele personen die deze job zonder enige moeite aankunnen, maar zij zullen meer dan 100 keer nadenken om de job te aanvaarden.
Jessurun voegt er aan toe dat president Bouterse er bekend om staat ministers te verwisselen. Dat gebeurde in de jaren ‘80 toen hij regeringsleider was. ‘Maar toen stonden mensen in de rij om de felbegeerde positie van minister aan te nemen, ongeacht of ze de kwaliteit en capaciteit daarvoor hadden. Anno 2013 zijn de personen toch voorzichtiger geworden en zijn anders gaan denken. Alleen deze regeerperiode, die nog bijkans 15 maanden rest, zijn er al 12 ministers naar huis gestuurd.’ Jessurun is er benieuwd naar wie de resterend 15 maanden als financiën bewindsman wil dienen.
Ook NPS-topper John van Coblijn vindt dat de open-vacature te maken heeft met het feit dat velen bang zijn om de functie te aanvaarden. ‘De ontwikkelingen de afgelopen maanden duiden erop dat de financieel-economische huishouding op zijn kop staat’, aldus van Coblijn. ‘Er is heel veel puin dat opgeruimd moet worden.’
‘Vaker heeft de president het volk doen geloven dat ‘moni de’, terwijl het geen geheim is dat vele rekeningen niet betaald kunnen worden. Er zijn tientallen aannemers die langer dan zes maanden zitten te wachten op hun geld. Verder kan de Staat het geld van de gouddeals maar niet op tafel zetten.’ Van Coblijn memoreert de vele betalingsproblemen rond Carifesta en de naschoolse opvang.
De NPS’er wijst verder op het begrotingstekort dat aanleunt tegen de 1 miljard SRD en de monetaire reserves die beneden SRD 770 miljoen zijn beland. ‘Deze onevenwichtigheid binnen de financiële wereld kan fatale gevolgen hebben voor de economie, niet te vergeten de devaluatie die heeft plaatsgevonden. De gestegen koers kan slechts in bedwang gehouden worden door de Centrale Bank van Suriname indien deze intervenieert. Je kan helemaal niet vrij-vrij naar de bank gaan om dollars te kopen’, aldus Van Coblijn
Het beleid op Financiën wordt waargenomen door de minister ad-interim Steven Relyveld. Hij is de persoon die het beleid bepaalt op het ministerie. Zo was eerder door Relyveld aangegeven dat hij een scan zou maken.
De eerste minister van Financiën gedurende deze regeertermijn, Wonnie Boedhoe, leverde zelf haar portefeuille in, terwijl haar opvolger Adeliene Wijnerman de laan werd uitgestuurd door president Desi Bouterse. Hij vond haar niet alert genoeg.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!