Ronald Venetiaan wordt gehuldigd als NPS-erevoorzitter

Oud-partijvoorziter Ronald Venetiaan wordt vrijdag gehuldigd als erevoorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS). Voormalige congresbestuurvoorzitter Walther Pengel en oud-adviesraadsvoorzitter Alwin Baarh worden op die dag gehuldigd als erelid van de partij. NPS-voorzitter Gregory Rusland zegt dat het congres conform de statuten het aangewezen orgaan is dat de voordracht van de ereleden sanctioneert. Het hoofdbestuur heeft de oud-partijleden voorgedragen voor het erelidmaatschap. De huldiging zal feestelijk geschieden, waarbij ook de Front-partners (VHP, SPA en DA’91) zullen worden uitgenbodigd. De feestelijke ceremonie vangt aan om 7 uur ‘s avonds in het partijgebouw Grun Dyari.
Alhoewel in de partijstatuten wel melding gemaakt wordt van ereleden, blijkt er echter niet te zijn voorzien in de voordracht van een erevoorzitter. Rusland zegt desgevraagd dat dit ook de reden is dat de oud-partijvoorzitter wordt voorgedragen als erelid. De partijstructuren hebben echter bepaald dat Venetiaan gaat functioneren als erevoorzitter als waardering voor de bijdrage die hij geleverd heeft aan de partij. De VHP is ook één van de partijen met een lange politieke historie die het begrip erevoorzitterschap kent. Zo werd oud-VHP-voorzitter Ramdien Sardjoe in 2011 gehuldigd tot erevoorzitter en oud partij-ondervoorzitter Jules Ajodhia tot erelid. De statuten van de VHP voorzien echter ook niet in de functie van erevoorzitter noch in ereleden. VHP’er en statutenkenner Anand Ramdjielal zegt in een commentaar dat er in de statuten (art. 5) wel gesproken wordt over leden, buitengewone, aspirant en ereleden, maar dat er over de functie van erevoorzitter niets staat vermeld. Ramdjielal zegt dat het Ajodhia is geweest die in een vergadering het congres heeft verrast met het voorstel het erevoorzitterschap toe te kennen aan Sardjoe. Evenals bij de NPS moeten de ereleden bij de VHP ook voorgedragen worden door hoofdbestuur, waarna de bekrachtiging geschiedt door het congres.
De Progressieve Volkspartij Suriname (PSV) heeft exact dezelfde situatie als de NPS. De PSV-statuten voorzien wel in de functie van erelid, maar het erevoorzitterschap wordt niet expliciet aangehaald. PSV-erevoorzitter Emile Wijntuin ziet deze functie meer als een erebaan, die gegeven wordt aan hen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de partij. Wijntuin is tot nog toe de enige oud-PSV’er die deze ‘grani’ te beurt is gevallen. De erevoorzitters en ereleden worden op grond van hun ervaring ingezet om adviserend op te treden naar de partij toe. ‘De adviezen zijn echter niet bindend’, zegt Wijntuin.
Ramjielal zegt dat de VHP-statuten expliciet aangeven dat slechts de leden stemrecht hebben en dat de ereleden slechts een adviserende stem. Er is voor politieke partijen werk aan de winkel op dit stuk. Want naast de NPS, VHP en PSV, zullen blijkbaar andere partijen in het politiek landschap zich opmaken om ereleden voor te dragen. Het is nog niet bekend wanneer de 77 jaar oude KTPI-voorzitter Willy Soemita, de bijna 70 jaar oude Paul Somohardjo (PL) en Desi Bouterse (NDP) het roer zullen overdragen. Het is nog de vraag of de statuten van deze partijen het erevoorzitterschap erkennen.

error: Kopiëren mag niet!