Vervanging Amina Pardi onderdeel ambassadeursreshuffling

Vervanging Amina PardiAmbassadeur Amina Pardi zal naar alle waarschijnlijkheid vervangen worden. De arts John Legiman komt mogelijk op haar plaats in Jakarta, Indonesië. De wisseling is onderdeel van het beleid van Buitenlandse Zaken om de zwakke schakels in het beleid van economische diplomatie te vervangen. De regering zou tot nog toe niet tevreden zijn met de prestaties van Pardi. PL-voorzitter en levenspartner van Pardi, Paul Somohardjo, zegt aan Dagblad Suriname niet op de hoogte te zijn van de op handen zijnde vervanging van zijn concubine. ‘Als Legiman wordt aangewezen als de nieuwe ambassadeur is er geen vuiltje aan de lucht’, vindt de politicus. ‘Legiman behoort toch tot het PL-kader? Hij is toch competent’, stelt hij vragend.
Somohardjo ziet echter niet in waarom de regering Pardi wil terugroepen. Zij heeft volgens haar partner een goede job gedaan in Indonesië. De ambassadrice heeft onlangs haar opwachting gemaakt bij de Thaise regering en is ook nog zaakgelastigde van Suriname voor Singapore en Australië. Op 13 december zal ze ook haar geloofsbrieven aanbieden in Thailand. Maar de vervanging is in een vergevorderde fase. Zo was Legiman enkele weken geleden met minister Blokland al naar Indonesië voor deelname aan een OIC-conferentie. Er zou als zelfs ‘agrément’ zijn aangevraagd voor Legiman.
Somohardjo met deze feiten geconfronteerd, laat doorschemeren dat de partij in principe ook al van plan was Pardi ‘terug te halen’ uit Indonesië voor versterking van het partijkader in verband met te houden activiteiten richting de verkiezingen. Het parkeren van zijn concubine zal voor Somohardjo geen aanleiding zijn om te stappen uit de coalitie. Hij stelt echter als voorwaarde dat de regering hem op tijd informeert over haar ‘gewijzigde’ inzichten betreffende de diplomatieke post in Indonesië. Volgens bronnen heeft Pardi ‘het echt verprutst bij alle partijen’. ‘Bij het bezoek van de KKF-delegatie twee weken geleden aan Jakarta was Pardi er niet. Ze was op vakantie naar Nederland. Niemand neemt haar serieus.’
Ambassadeursreshuffling
Pardi is volgens bronnen niet de enige ambassadeur die plaats moet maken. Het lijkt erop dat men in deze laatste fase ambassadeurs ook zal reshuffelen. Er worden meerdere mutaties verwacht, in Caracas, Miami, New Delhi en zelfs Den Haag. Ricardo Panka, voorzitter van de vaste commissie Buitenlandse Zaken (Buza), zegt desgevraagd niet op de hoogte te zijn van mutaties op de diplomatieke posten. ‘Het is des regering om haar beleid te maken. Als DNA oefenen wij daar slechts controle op’, zegt Panka. Het is volgens de politicus des regering om te gaan voor vervanging teneinde haar beleid te versterken, mits dit past in haar buitenlands beleid, de ontwikkelingsdiplomatie en de geopolitieke verhoudingen.
Dagblad Suriname verneemt dat onder meer Harvey Naarendorp zal stoppen met zijn ambassadeurschap in Parijs. De naam van zijn vervanger is Reggy Nelson, die nu als zaakgelastigde op de ambassade in Brussel gestationeerd is. In Washington is ambassadeur Arnold Halfhide nu ook in een speciale functie geplaatst om ambassadeur Subhas Mungra bij te staan in de moeilijke zaak van de zoon van de president. Zowel in Den Haag als New Delhi wil men nu zwaargewichten plaatsen, ‘want degenen die daar zitten, hebben er niets van terecht gebracht’. Met name met India waar Aashna Kandhai, dochter van advocaat Irvin Kandhai, gestationeerd is, is de relatie niet wat het had moeten zijn. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken (Buza) is na drie jaar nog steeds niet naar India voor officieel bezoek.

error: Kopiëren mag niet!