Maria Internaat maakt stevige doorstart

Het Maria Internaat bruist van leven: dit schooljaar hebben twintig meisjes hun intrek genomen in het gebouw aan de Henck Arronstraat 74. De nieuwe leiding werkt met een moderne aanpak aan een goede leefomgeving en optimale ontplooiingsmogelijkheden voor deze tieners. De meeste meisjes zijn uit de districten en het binnenland naar de stad gekomen om vervolgonderwijs te volgen. Het leek erop dat het Maria Internaat, sinds 1956 gevestigd aan de Gravenstraat, in 2011 voorgoed de deuren zou sluiten: directrice Celine Ganpat ging na 47 jaren met pensioen. In 2013 vond de hardwerkende ‘soeur’ (nu 77 jaar) in Ariana Ortet een enthousiaste opvolgster. Met haar echtgenoot Marlon Vigelandzoon werkt Ortet aan de educatieve, sociale en spirituele ontwikkeling van de meisjes.
ICT-les
De nieuwe pedagogische aanpak omvat huiswerkbegeleiding, lichamelijke opvoeding en agrocultuur. Onder begeleiding buigen de meisjes van het internaat zich actief over hun toekomstige kansen en mogelijkheden. Zo kunnen zij bewuste keuzes maken en gemotiveerd de school bezoeken. Het internaat werkt nauw samen met de Digital Education Foundation Suriname (DEFSuriname), een ander initiatief van Ortet en Vigelandzoon. De meisjes maken ook kennis met de vele mogelijkheden van het internet, sociale media en digitale toepassingen. Op zaterdag gaan de meisjes naar het “buitenverblijf” van Maria Internaat, in Saramacca. Daar doen zij aan landbouw en is er tijd voor ontspanning. De oogst is voor eigen gebruik; fruit en groenten die overblijven, gaan in de verkoop. Dat is geen overbodige luxe, want het internaat moet zelfvoorzienend worden. De maandelijkse bijdrage van de ouders is niet voldoende voor de voeding en begeleiding van de kinderen, laat staan voor onderhoud en renovatie van het gebouw. Salaris voor de directie is er evenmin.
Agro-ondernemers
De slogan van de nieuwe Stichting Maria Internaat is Talita Koemi – Hebreeuws voor: ‘Meisje, sta op!’. “Wij willen de meisjes bewust maken van hun eigen kracht, zodat zij als volwassen vrouwen onafhankelijk en zelfstandig kunnen meedraaien in de Surinaamse samenleving. Daarmee hopen wij ook te voorkomen dat zij de school vroegtijdig verlaten”, benadrukt Ortet. De landbouwactiviteiten kunnen een bijdrage leveren aan de zelfstandigheid van de meisjes als agro-ondernemers zodat zij in de toekomst een duurzaam bestaan opbouwen – ook wanneer zij alleen parttime aan landbouw doen. Om inkomsten te genereren, komen er gezamenlijke activiteiten met meisjes en vrouwen van buiten het internaat, vertelt de directrice. “Het internaat wil groeien naar een kenniscentrum waar meisjes en vrouwen verschillende thema’s met elkaar kunnen bespreken en ervaringen met elkaar delen. Zo kunnen zij elkaar versterken. Daar wordt iedereen beter van!” De nieuwe directie werkt nauw samen met externe experts, die op vrijwillige basis een steentje bijdragen aan de vorming van de meisjes.

error: Kopiëren mag niet!