Gaarkeukens Naschoolse Opvang ontrafeld

De Naschoolse Opvang is een hot issue in de samenleving; het houdt de gemoederen bezig. Eerder heeft president Desiré Bouterse toegegeven dat het goed misgegaan is met dit project en dat er wat hij noemt een ‘njang’ is gemaakt; met andere woorden er is gesjoemeld met declaraties. Men zou onder andere declaraties hebben ingediend met geboekte dagen, waarop er geen naschoolse opvang was. Bouterse gaf ook toe dat het project Naschoolse Opvang teveel gericht was op de voeding en te weinig op de schoolprestaties. In een eerdere editie van Dagblad Suriname zei BEP DNA-lid Ronny Asabina het volgende. ‘Het heeft er veel van dat het project Naschoolse Opvang door de coalitie gebruikt wordt om politiek te scoren.
Het project is niet in beheer van het Minov, maar van coalitiepartijen. Hij zou ook genoeg bewijzen hebben dat coalitieparlementariërs in bezit zijn van gaarkeukens en bussen die respectievelijk het voedsel bereiden voor de Naschoolse Opvang en eten vervoeren naar de scholen. ‘Ze hebben zelfs de werving van personeel voor de Naschoolse Opvang naar zich toegetrokken. Ik heb signalen opgevangen dat deze parlementariërs astronomische bedragen bij de overheid declareren voor verleende diensten aan de Naschoolse Opvang.’ Asabina verneemt van derden dat het gaat om bedragen in orde van SRD 90.000 per maand. Ook ouders en leerkrachten zijn verbolgen over wat er allemaal gaande is.
Dagblad Suriname heeft gisteren een proef op de som genomen en enkele ouders en leerkrachten gepolst van wat zij vinden van het eten dat aan hun kinderen wordt opgediend. Enkele ouders in Nickerie zijn helemaal verbolgen wat hun kinderen te eten krijgen. Afgelopen woensdag was het rijst met een ‘kleine’ Tilapia met saus zonder groente. Gisteren stond op het menu rijst met bruine bonen kip. We namen ook contact op het schoolhoofd van de St. Claraschool in het district Nickerie. Het schoolhoofd mw. Gerard beaamde dat het vorige op het menu stond.
Districtsraadslid Radjeswar Parmesar is helemaal niet te spreken over de voeding; hij vindt het eten ondermaats. Hij zei verder dat er door ouders veel geklaagd wordt over de voeding en de smaak. Het eten zou teveel zout bevatten en halfgaar zijn. Hij kwam met het voorstel om de gaarkeukens op de scholen te plaatsen, waar de keuken beter gecontroleerd kan worden. ‘Wie komen allemaal over de vloer bij mensen die gaarkeukens hebben, dat weten we allemaal niet.’ Wordt het voedsel wel hygiënisch bereid, vraagt hij zich af. Verder zei hij dat een gaarkeuken op school de overheid veel geld zou besparen. Dan hoeft men ook niet de bussen te betalen die het eten moet vervoeren naar de scholen. Parmessar is ervan overtuigd dat indien er gaarkeukens op de scholen zouden zijn ouders ook welwillend zijn een bijdrage te leveren; want het gaat uiteindelijk om de gezondheid van hun kinderen.
We namen ook contact op met leerkrachten van OS Lelydorp. Zij zijn content met de aangeboden voeding. ‘Vorig scholjaar was het wel anders. Toen was het eten eenzijdig; nu is er meer variatie. Nu hebben de kinderen groente, knakworst en kip met rijst, kouseband, aardappel en sardien. Gisteren stond op het menu antroewa met kip en rijst.’ Navraag leert dat er degelijk rekening wordt gehouden met de religieuze overtuiging van de kinderen. Zo zouden de knakworstjes ‘koosjer’ (halal) zijn en op aangeven van ouders wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld een kind dat diabetes is of een allergie heeft.
Dagblad Suriname probeerde contact op het nemen met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg in Suriname (BOG), afdeling Milieu-inspectie. We wilden graag weten of de gaarkeukens gecontroleerd worden en/of er gevallen zich hebben voorgedaan, waarbij de vergunningsvoorwaarden betreffende de hygiëne zijn overtreden. De mevrouw verantwoordelijk voor de voorlichting, mw.Warner, was niet aanwezig. Haar voornaam wilde men ons niet doorgeven. Wel werd ons meegedeeld dat we vandaag om half negen in de ochtend met haar contact zouden kunnen opnemen. Mevrouw Warner heeft het druk met de voorbereidingen voor een informatiedag welk vandaag wordt gehouden.

error: Kopiëren mag niet!