Diabetesdag in St. Vincentiusziekenhuis

Diabetesdag in St. VincentiusGisteren (14 november) is Wereld Diabetesdag herdacht. Het St. Vincentiusziekenhuis had in verband hiermee een ‘open huis’ waarbij personen zich konden laten testen en voorlichting werd gegeven. Daarnaast werd ook de bloeddruk opgenomen en het gewicht gecontroleerd. Diabetes is de officiële naam voor suikerziekte. Deze aandoening ontstaat wanneer de patiënt niet meer in staat is om suiker in het lichaam af te bouwen. Door deze verhoging van de suikerspiegel in het lichaam ontstaan er allerlei klachten die uiteindelijk tot ernstige gevolgen kunnen leiden. In Suriname is het een groeiende ziekte waar op deze dag extra aandacht aan geschonken wordt. Met name in de Javaanse en Hindoestaanse gemeenschap is het een veel voorkomende ziekte. “Men denkt vaak onterecht dat men met deze ziekte geen suiker meer mag eten”, zegt Renate Lakens, diëtist bij het St. Vincentiusziekenhuis. “Men mag nog wel suiker blijven eten, omdat het in bijna alle voeding zit, maar in gedoseerde hoeveelheid en verspreid over de dag.”
Goede voeding en voldoende beweging zijn nodig om diabetes te voorkomen en het te behandelen. Wanneer diabetes niet te voorkomen is en men wordt ziek, dan zal men dagelijks medicatie moeten nemen. Om de hoeveelheid medicatie omlaag te brengen, is juiste voeding en beweging nodig. Men kan suikerziekte herkennen aan overmatige dorst en urineren, overmatige vermoeidheid en slecht zicht. Dit zijn de eerste tekenen om contact op te nemen met de dokter en te laten testen op diabetes. Wanneer dat niet gebeurt, kan dit tot ernstige gevolgen leiden. Wondjes kunnen leiden tot amputaties en ook de nieren kunnen beschadigd worden zodat de nierdialyse nodig wordt. Wanneer dat gebeurt, heeft men dus medicatie en behandeling nodig voor twee ziekten. Daarom heeft het St. Vincentius aandacht besteed aan deze ziekte om de gezondheid in Suriname te vergroten.

error: Kopiëren mag niet!