Burgers melden corruptie

Sinds de launch van de DA91 anti-corruptie webpage ontvangt de partij dagelijks meldingen vanuit de burgerij. Ruim de helft van deze meldingen worden anoniem gedaan. De ontvangen kwesties betreffen voor het grootste deel handelingen gepleegd door functionarissen verbonden aan ministeries, waarbij bepaalde ministeries vaker genoemd worden.
DA91 heeft een aantal zaken in onderzoek en zal zodra alle feiten duidelijk zijn meer informatie verstrekken aan de gemeenschap.
Wereldwijd hebben corruptie meldpunten, zoals ingesteld door DA91, een bijzonder belangrijke rol te vervullen binnen corruptiepreventie en – bestrijding. Door vermoedens van corruptie te rapporteren, kunnen personen en ambtenaren actief een bijdrage leveren aan de creatie van een Surinaamse maatschappij, die meer weerstand biedt tegen corruptie.
Vanaf haar oprichting in 1991 heeft DA91 de bestrijding van corruptie hoog in haar vaandel gevoerd en vastgelegd in haar beginsel programma.
Het proces om te komen tot een corruptie resistente maatschappij is een aangelegenheid van en vereist de participatie van alle Surinamers. Om een corruptie resistent Suriname te bereiken, is wetgeving alleen niet voldoende. De belangrijkste vereisten zijn politieke wil en een breed draagvlak. DA91 pleit daarom voor de instelling van het Anticorruptie Instituut. Dit instituut heeft een onafhankelijk karakter en omvat alle aspecten die noodzakelijk zijn voor daadwerkelijke, alles omvattende corruptiebestrijding.
De huidige wetgeving zoals vervat in onder andere het Wetboek van Strafrecht en de Comptabiliteitswet bieden reeds voldoende ruimte voor voorkoming en bestraffing van corruptie. Het probleem is niet alleen de afwezigheid van anticorruptie wetgeving, doch de onwil en onmacht voor de toepassing van de bestaande wetgeving.
Landen die succesvol de corruptie hebben aangepakt, beteugeld en ontmoedigd, zoals Hong Kong, Liberia en Kosovo, hebben dit bereikt na de instelling van een onafhankelijk en effectief anticorruptie instituut en duidelijke politieke wil vanuit de top van het land.
In de huidige fase waarin Suriname zich bevindt qua het niveau en de omvang van de corruptie, is de instelling van een dergelijk instituut het enige dat daadwerkelijke soelaas biedt in een gezamenlijke strijd tegen de corruptie en voor een corruptievrij Suriname.
Het Nationaal Actieplan
Teneinde corruptie richtig en efficiënt te bestrijden, dient er een geïntegreerd nationaal actieplan te zijn, ondersteund maar niet bestuurd door de hoogste politieke gezagsdragers van Staat. Hierbij spelen het beleid vanuit de regering/overheid, het instellen en consolideren van nieuwe instituten evenals het versterken van bestaande instituten en het verhogen van de bewustwording bij het publiek in het algemeen van groot belang. Heel belangrijk hierbij is de toetreding tot de Conventie Tegen Corruptie van de Verenigde Naties (UNCAC).
Het creëren van een anticorruptie Staat op lange termijn dient ondersteund te worden door een breed gedragen systeem, gebaseerd op hoogstaande morele/culturele waarden en integriteit. Op middellange termijn streeft DA91 naar het creëren van een overheid vrij van corruptie en het beschikken over de capaciteit om te vóórkomen en actie te ondernemen tegen corruptie, steunend op een systeem van integriteit als belangrijke culturele waarden. Zowel de lange termijn als middellange termijn visie dienen gerealiseerd te worden binnen alle sectoren, binnen de overheid/regering in de meest brede zin van het woord, de gemeenschap evenals binnen de zakenwereld.
In DA91 haar visie in het kader van corruptiebestrijding stelt zij zich de volgende missies ten doel:
1. De opbouw en instelling van een systeem (het Anticorruptie Instituut), mechanismen, capaciteit voor het vóórkomen en ondernemen van actie tegen corruptie op nationale schaal
Het Anticorruptie Instituut heeft een drieledige strategie:
I. Stoppen van corruptie
II. Voorkomen van corruptie
III. Educatie/Informatie
2. De aanpassing van nationale wetgeving en regelgeving ter ondersteuning van haar visie op een consistente, geconsolideerde en systematische wijze.
– De Surinaamse wetgeving biedt bij correcte uitvoering in voldoende mate bescherming tegen corruptie. Noodzakelijk is echter:
I. De huidige wetgeving aan te vullen met wetgeving welke bescherming biedt voor klokkenluiders. Het bedreigen van personen die vermoedens van corruptie kenbaar maken door politieke ambtsdragers is onacceptabel en is een duidelijke bevestiging van een corruptiefaciliterend beleid.
II. Regelgeving met betrekking tot uitwisseling van geschenken.
III. Voorts dient er een wettelijke verplichting te worden opgelegd aan politieke ambtsdragers om hun bezit en dat van hun gezinsleden te registreren voor het aanvaarden van het politiek ambt en dit jaarlijks te doen bijhouden, zodat er controle is op onverklaarbare verrijking.
3. Het vormgeven en consolideren van een systeem en mechanismen voor het confisqueren van bezittingen verkregen uit corruptie middels effectieve nationale en internationale samenwerking
– DA91 vindt het noodzakelijk dat Suriname toetreedt tot de United Nations Convention Against Corruption welke ons als land de mogelijkheid biedt tot terugvordering van middelen verkregen uit corruptie die buiten ‘s lands grenzen zijn weggestopt.
4. Het bouwen en internaliseren van een anticorruptie cultuur binnen het overheidsapparaat en de gemeenschap
5. Het ontwikkelen en publiekelijk bekendmaken van een systeem voor het rapporteren van de prestaties van het in te stellen Anticorruptie Instituut.
Participatie Surinaamse Burgers cruciaalDe belangrijkste factor in de corruptiebestrijding is de participatie van het totale Surinaamse volk en DA91 is gelukkig te mogen constateren dat de Surinaamse burger steeds meer gebruikmaakt van de haar aangeboden middelen, waaronder het corruptie meldpunt, om een steentje bij te dragen aan de bestrijding van dit kwaad. DA91 gaat voort met haar stickercampagne, waarbij elke Surinamer die zichtbaar wenst te maken dat die tegen corruptie is een sticker kan krijgen om die zichtbaar op te plakken. DA91 roept alle rechtgeaarde Surinamers op om niet bevreesd te zijn en elkaar te ondersteunen in deze harde strijd tegen corruptie voor welzijn en welvaart voor ons allen!, aldus de Publiciteitsdienst van DA91.

error: Kopiëren mag niet!